КРЕНУЛА БЕРБА ПАПРИКЕ Грађанима папрено, а накупци скидају кајмак, ЕВО КОЛИКО КОШТА

Паприке, црвене роге, која иде у ајвар и пече се као прилог уз главна јела ове године неће бити пуно у Руском Крстуру.
а
Фото: Dnevnik.rs

Повртари из овог села у општини Кула деценијама важе као велики произвођачи паприка, којом снабевају добар део домаћег тржишта и околних земаља

Иако су и овог пролећа посадили паприке на приближно истим површинама као и лане - око 500 хектара, суперћелијска олуја која се десила 13. јула оштетила је овогодишњи род бар за трећину. То је и разлог да добар део роге, ове године заврши у другој клиси, за прераду.

По речима повртарке Марине Џuџar Ликов, ове сезоне произвођачи су задовољни само с ценом навелико јер се за прву класу роге плаћа од 110 до120 динара за килограм, али не и приносом, као ни висином одштете коју су добили од осигурања .

Килограм паприке навелико 120 динара, а грађани плаћају 200 динара

Саговорница „Дневника” каже да не памти да је година за паприку била толико лоша, мада са супругом већ 14 година гаји паприку, а дуже од три деценије рогу су садили њени родитељи.

- Искрено, паприке је мало, за четири сата сада сезонски радници поберу рогу по једној дужи, што никада није било - казала је наша саговорница. - Имаћемо пола прве класе и пола друге, у добрим годинама тај однос је много другачији - 80 одсто прве класе, преостали проценат друге. Ипак, мислим да ћемо успети да покријемо трошкове сетве јер имамо једну парцелу где није било тоталне штете, по мојој процени штета је око 50 одсто, а по процени осигурања 30 одсто. Та њива ће нас извући јер има рода прве класе као што је уобичајено сваке године.


У Крстуру се осети да нема паприке

Директорка Земљорадничке задруге „Крстурска паприка” Душица Орос казала је да ове године не верује да ће повртари набрати ни 30 вагона роге, а да је у добрим годинама паприке у Руском Крстуру било далеко више.

- У селу се осети да паприке нема, влада тишина, нема саобраћајне гужве и не осети се мирис паприке - каже Душица Орос. - Лане, а и ранијих година накупци су долазили шлеперима, а сада су ту само када их повртари позову, нема ни пољопривредника да у тракторским приколицама носе поврће с њива .На откупним местима  нема гужве ни чекања, без обзира на то у које време се паприка донесе, одмах се предаје.

Душица Орос каже да ће ове године верованто просечан принос бити свега 30 тона по хектару, а да није било временских непогода паприке је требало да буде од 60 до 70 тона по хектару.

Фото: Dnevnik.rs


Она каже да је откупна цена прве класе пристојна, мада сматра да паприка више вреди, док за цену друге класе која иде у прераду, наглашава да би могла да буде и виша. Сада, вели, накупци плаћају свега 50 динара, мада у неким местима повртари ту паприку могу да продају и за 70 динара килограм.

Под паприком било 500 хектара у атарима Руског Крстура и околних села

 - Нажалост, накупци диктирају цену и не можемо с тим да се изборимо. На пијацама се наша паприка продаје и по 200 динара килограм. Лане је килограм роге навелико коштао до 85 до 90 динара И ове би године та цена била мада су трошкови производње вишеструко повећани, али пошто паприке нема, а потражње има, сада накупци плаћају више нашу паприку прве класе. За другу класу дају нижу цену јер је имамо много - закључила је Марина Џуџar Ликов.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести