ЛОШЕ ВЛАДИНЕ МЕРЕ Хрватски узгајивачи свиња и даље у протесту

ЗАГРЕБ: Иако је снег прекрио протестне пунктове, незадовољни хрватски сељаци у Вуковарско-сремској и Осјечко-барањској жупанији и даље су у протесту, а данас су отворили нови пункт у околини Вировитице.
svinja svinje Dnevnik/M. Mitrović
Фото: Дневник/М. Митровић

Ни након две седмице протеста, кажу узгајивачи свиња, нема помака. Не намеравају да одустану од својих захтева, а и даље највећи проблем виде у томе што немају право на свињокољ у својим двориштима.

"Ја не дижем тон, само сам пустио глас у циљу заштите мог домаћинства, моје породице и наше егзистенције, да не стојим у неизвесности и не чекам од Каритаса, Црвеног крста или неке треће институције да ми да порцију оброка", рекао је један од учесника протеста, узгајивач свиња Дражен Струкар из Церне, преноси ХРТ.

Узгајивач свиња из Жупање Илија Миличић каже да не може да схвати да камион може да дође у његово двористе и одвезе здраве свиње у другу кланицу, а да он не може своју свињу да одвезе код комшије или да је уз ветеринарски преглед, закоље у свом домаћинству.

Хрватски пољопривредници, претежно узгајивачи свиња, протестују незадовољни владиним мерама за сузбијање ширења афричке куге свиња.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести