МРЗНЕ ЛИ КУПУС НА ОВОЈ ХЛАДНОЋИ шта помаже да вам главица остане свежа

Које купусњаче трпе минусе и колико дуго, питање је које постављају многи почетници у пољопривреди, како би избегли грешке.
1
Фото: Pixabay, ilustracija

Већу толерантност имају зимске сорте и хибриди купуса, кеља, кеља пупчара, раштана, горчице, сточног кеља, ротквице. А карфиол, брокула, кинески купус, келераба?

Ниске температуре за неке повртне врсте нису ограничавајући фактор, већ им побољшавају квалитет и укус. Тако корен шаргарепе накупља шећере и постаје слађи. Слична је ситуација и с купусњачама, које имају различите степене отпорности на хладноћу. Могу се узгајати током целе зиме у зависности од локације, начина узгоја, избора врсте, сорте и хибрида. Колики је њихов значај у прехрани током зиме говори и низ здравствених предности конзумације у зимским месецима.

Фото: Pixabay, ilustracija

Воле када је хладно

Оптимална температура за раст купусњача је од 7 до 24ºЦ и то је разлог што се сеју током пролећа и јесени. Доброј отпорности допринеће оптимални услови узгоја. Одговарају им добро дренирана, растресита, благо кисела до неутрална тла. Њихов највећи непријатељ је вода која стагнира. За садњу бирајте осунчане локације.

Већу толерантност имају зимске сорте и хибриди купуса, кеља, кеља пупчара, раштана, горчице, сточног кеља, ротквице и других врста. Изложеност мразу и ниским температурама изазива реакцију биљака. Најосетљиве су младе биљке купуса, док код старијих могу страдати спољни листови. Смрзавање настаје када температура падне испод -2ºЦ током дужег временског периода. За разлику од купуса, кеља, раштна и кеља пупчара, ротквице воле нешто топле време, али добро подносе пад температуре испод 10ºЦ. Одлично успевају у пластеницима.

Карфиол, брокула, кинески купус, пак чои, келераба су још неке врсте које одлично подносе овакве услове. Температуру до -5ºЦ могу издржати брокула и карфиол, али док не почне фаза цветања. Најосетљивији су када она крене на пролеће. Тада могу страдати од мраза.

Отпорност и заштита од хладноће

Велики утицај на отпорност имају избор сорте, старост биљака, садржај воде у тлу, дужина трајања минуса. Што дуже траје изложеност ниским температурама, то је већа могућност смрзавања.

Раст током зиме је могуће остварити заштитом. Најједноставније је приликом садње одабрати локације које су заштићене од хладних, северних ветрова и где нема стагнације воде.

Малчирање сламом, сеном, лишћем око основе биљака помаже код одржавања температуре и спречава смрзавање корена. Сличну улогу има и покривање агроплатном и узгајање у пластеницима одређених култура.

У подручјима с блажом климом купусњаче могу презимити без проблема на отвореном.

Агропортал

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести