Недимовић у Бачком Петровцу: Субвенције за гориво на реду од 1. марта

НОВИ САД: Позив пољопривредницима за субвенционисање горива по хектару биће упућен 1. марта, најавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић током обиласка паора у општини Бачки Петровац.
n
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Он је за наредну седмицу најавио и објављивање очекиваних цена за 20 најзначајнијих пољопривредних производа, док прве исплате субвенција за куповину домаћих трактора почињу ових дана.

Током посете газдинствима породица Ерак у Бачком Маглићу и Лекар у Бачком Петровцу, Недимовић се осврнуо на посебност проблема пољопривредника у општини Бачки Петровац.

Овде су људи доста едуковани у погледу остваривања својих права и знају шта тачно треба да траже, с друге стране, мучи их незавршена комасација, и то су две посебности Бачког Петровца. Трудио сам се у разговору с њима да помогнем колико могу, а обећао сам им да ћу средином следећег месеца доћи поново да будем са 400 пољопривредника који ће учествовати у уређивању атарских путева, па да то решавамо заједно, навео је Недимовић.


Креће прва исплата за тракторе

По Недимовићевић речима, урађена су прва решења за субвенције за набавку трактора и ових дана би требало да крене прва исплата. Недимовић каже да је интересантно што је велики број пријављених.

Ови домаћи трактори нарочито су интересантни онима који се баве пољопривредом јужно од Саве и Дунава јер су тамо парцеле мање и људи се баве воћарством и повртарством. За све остале, крајем године ћемо из програма „Србија 2025“ имати посебан програм за велике тракторе, да понудимо људима одређене грантове да би трактори били јефтинији и да бисмо ту цифру од 19 година, колико је стар просечан трактор у Србији, спустили што више можемо, рекао је Бранислав Недимовић.


Ипак, по његовим речима, питања које су му постављана не разликују се много од општине до општине.

Најчешћа питања су цене, да ли можемо да их гарантујемо, шта ћемо с пензијским и инвалидским осигурањем, шта ћемо с неким другим шкакљивим стварима. Знате како, ми смо се определили да живимо у тржишној економији, а новитет је да ће Министарство следеће недеље изаћи с претпостављеним ценама за 20 најзначајнијих пољопривредних производа. Исто тако, у фокусу нам је да трансформишемо систем ПИО на такав начин да се у њега уплаћује на основу економске снаге газдинства, а не да неко ко има пола хектара и неко ко има 100, плаћа исто. Мислим да је време уравниловки прошло, казао је министар Недимовић.

На новинарско питање да ли се планира повећање субвенција јер су у окружењу од 300 до 500 евра за основне културе, а за шећерну репу 900 евра, Недимовић је одговорио:

Кад уђемо у Европску унију, да, пошто су то субвенције које добијају из ЕУ, а не од својих држава. Примера ради, Србија, да је у овом тренутку члан ЕУ, има 400 милиона евра свој буџет, а од ЕУ би стигло још 1,5 милијарда евра. Колико би мене волели као министра с четири пута већим субвенцијама?, казао је он.

Како је нагласио, у петак су издата сва решења за субвенције сточарима из 2019. године и у току је њихова дистрибуција, док је известан број захтева враћен на допуну.

Од 1. марта креће позив за пољопривреднике за давање по хектару, за давање за гориво, моћи ће сви да се пријаве и седам дана од подношења захтева паре ће бити на рачуну. Позив се односи на исплату 20 динара по литру, за 60 литара по хектару, па ко буде хтео, пријавиће се. Мењаћемо све да бисмо професионалне пољопривредне произвођаче, тамо од краја године, квалитетније помогли, већом свотом новца, најавио је министар Недимовић.

Председник општине Бачки Петровац Срђан Симић истакао је задовољство посетом ресорног министра, с којим су пољопривредници, како је рекао, могли да причају о свим темам у вези с пољопривредом.

Нас овде још увек тишти та комасација, незавршена у Бачком Петровцу и Кулпину, поручио је Симић.

Како је додао, из тог разлога неке ствари јесу отежане, али, с друге стране, сви пољопривредници имају прилику да конкуришу за све врсте субвенција. Од 2020. године увешће субвенционисање камате за краткорочне кредите намењене пољопривредницима и ускоро ће уследити и позив.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)


Кило живе ваге 2,25 евра у кукурузу

Недимовић је најавио да би у среду или четвртак требало да буде упућен нови позив за размену товне јунади за кукуруз.

Цена ће бити око 2,25 евра за килограм живе ваге кад се то претвори у кукуруз. Мислим да је то добра цена, она је много већа него на тржишту. Нама је идеја, као Влади Србије, да повучемо тржиште да се повећа тражња јер, што је већа тражња, биће и већа цена. Иде добро време у погледу узгоја говеда, потписаћемо нови споразум с Турском, а очекујемо да ће Приштина укинути те своје таксе, а то је једно од тржишта на која смо пласирали доста говеђег меса, закључио је министар Недимовић.


Породица Лекар из Бачког Петровца обрађује осамдесетак јутара земље, како се могловидети, прилично импресивном механизацијом.

Бавимо се искључиво пољопривредом, нико из породице није запослен, казао је Даниел Лекар.

Ми смо, додао је, мало старији и бавимо се културама као што су соја или кукуруз.

Радимо и трудимо се да повећамо приносе, пошто су неке цене, попут горива, веће. Највећа ставка нам је гориво, а вештачко ђубриво ове године је јефтиније па се надамо да ћемо се уклопити. Министар обећава веће субвенције за гориво, пошто је доста скупо. Ово друго ћемо се трудити да на време добро одрадимо, али све зависи од тога каква ће бити година, свака је за себе и ту се ништа не може предвидети, казао је Лекар.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести