Пијаца скупа, киша назидала цене поврћу

НОВИ САД: Није први пут да се у сезони поврћа купци жале на скупоћу намирница. Овога лета не смета им толико што кромпир, лук, паприку, тиквице, краставце… плаћају по лањским ценама – бар је тако на новосадским пијацама – већ што за килограм парадајза треба издвојити и више него дупло новца него прошлог лета, од 150 динара па навише.
pijaca
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

На питање зашто је парадајз скуп усред лета произвођачи и агрономи имају одговор – касни у зрењу и зато је скуп. Али потрошачи не треба да буду забринути јер род сазрева и цена парадајза ће пасти.

Берба касни двадесетак дана јер је у време прве и друге цветне оплодње било кише и недовољно топлог времена па је изостало цветање и род, и тек је трећи и четврти цветни ред оплођен, објашњава Адам Такач из новосадског Института за ратарство и повртарство.

Како додаје, парадајза има и тек ће га бити, а када доспе, цена ће бити и три пута нижа од садашње.

Произвођачима годи што је парадајз скуп, поготово им иде наруку то што нема парадајза из увоза, што обично бива када увозници осете да на домаћем тржишту има одступања од уобичајене понуде.

Произвођач из Чалме (општина Сремска Митровица) Тихомир Бојанић каже да се на Кванташкој пијаци парадајз на велико може без проблема продати по 80 до 150 динара.

Иако лето увелико траје, парадајза још нема у оним количинама у којима смо навикли да га буде у ово доба године, каже Бојанић, иначе у протеклих десетак и више година највећи произвођач парадајза у Срему, и шире.

Ове године Бојанић има парадајза на седам јутара и очекује да ће га брати до половине новембра.

Килограм кромпира по 50 динара за произвођаче је у ово доба уобичајена цена, каже Бранислав Зеленовић из Сирига, сматрајући да је та цена прихватиљива и купцима.

И лане је, подсећа, толико коштао.

Они који га сеју на велико, на десет и више хектара, чувају га за зиму, када је скупљи и више тражен, каже Зеленовић.

Он наводи да ће први пут после више година потрошачи јести квалитетан домаћи кромпир због доброг семена и климе која није нашкодила том поврћу.

Како каже да је, за разлику од кромпира, пролећни лук подбацио, због честих киша, и да се зато квари и баца.


Поврће као и лане

На пијацама у Новом Саду килограм кромпира је 50 динара, лука 60, паприка је од 85 динара па навише, тиквице се крећу од 40 динара па навише, краставци се продају изнад 70 динара.

Гледајући лањске цене, поврће се малтене продаје по истим ценама, али промет није баш велики, што је уобичајено у сезони годишњих одмора, кажу пијачни продавци, који се такође жале на годину. Честе кише, наводе, поквариле су род поврћа, али је упркос томе основно поврће задржало лањску цену.   


Али тај повртар указује и на то да пролећног лука има и у околним земљама и да количине прелазе потребе становништа и да је то разлог зашто га повртари не могу лако продати ни добити праву цену.

Не знам шта се дешава с луком: нити га траже, нити се распитују за цену, каже повртар из Сирига Синиша Арсић, који има на лагеру пролећног лука.

Али, како каже спреман је да чека велике купце. На велико је килограм лука ишао од 36 динара па наниже, али како сада ствари стоје, продаваће га и упола цене јер стиже јесењи који креће да се вади после Светог Илије.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести