ПОСЛЕ СВИЊСКЕ КУГЕ, из комшилука „вреба“ и ПТИЧЈИ ГРИП У Хрватској на фарми с товним ћуркама потврђена ЗАРАЗА

ЗАГРЕБ: Хрватско министарство пољопривреде саопштило је данас да је на фарми са товним ћуркама у општини Бродски Ступник потврђен птичји грип Х5Н1.
c
Фото: pixabay.com

Додаје се да је фарма на подручју Бродско-посавске жупаније под контролом, као и да ће наредних дана бити спроведено превентивно убијање ових животиња, преноси ХРТ.

Хрватско министарство је јуче од овлашћене ветеринарске организације примило дојаву о сумњи на птичји грип због повећаног угинућа животиња на фарми са око 64.000 товних ћурки.

Ветеринари су узорковали животиње, а лабораторијским извештајем је утврђен птичји грип.

Из министарства су подсетили да је на снази Наредба о мерама за спречавање појаве и ширења птичјег грипе на подручју Хрватске, којом се прописује обавезно држање перади у ограђеним просторима на начин да је онемогућен сваки контакт са дивљим птицама, као и остале мере које имају имају за циљ да спрече појаву ове болести.

Субјекти и друге релевантне физичке или правне особе дужни су да одмах пријаве ветеринару ако постоји сумња на болест, као што су неуобичајена угинућа, пад уноса хране или воде и смањена носивост.

Од птичјег грипа од домаће перади најчешће оболевају кокошке и ћурке, а код патки и гуски развију се благи симптоми болести.

Дивље птице које живе уз воду, нарочито дивље патке, природно су отпорне на болест и не показују клиничке знакове обољења и зато представљају главну опасност за ширење болести на домаћу перад.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести