ЗБОГ ВАРЉИВОГ ВРЕМЕНА ОЧЕКУЈЕ СЕ ПРОСЕЧНА ГОДИНА Пролећни мраз и лоше време уништили 250.000 тона воћа

Мраз пре десетак дана није наудио воћу у свим подручјима већ у појединим деловима земље. Највише је страдало воће, око 30 одсто , у Шумадији и западној Србији, где се налази 40 одсто домаће воћарске произовдње.
1
Фото: Дневник

Председник Друштва воћара Војводине проф др Зоран Кесеровић рekao je да се у воћарству очекује просечна година, односно око 1,25 милион тона.

- Због ниских температура и мраза уништено је од 230.000 до 250.000 тона воћа. Највише је страдало воће које је рано цветало, али је изузетак била кајсија, код које су ове године више оштећене оне сорте које касније цветају, док је протеклих година то било обрнуто – каже сручњак за воћарство, кога брине и квалитет новог рода, јер су плодови неких сорти које су раније цветале оманули у развоју.

- Моја процена је да ће ове године воће бити јако скупо - навео је проф. др Кесеровић.

По речима војвођанских воћара, штете од мраза није било у Срему, где има највише воћњака. Али је зато мраза било у Банату, где је воће страдало у јужном делу, у Белој Цркви, где је скоро уништио род вишања.

Фото: Дневник

- Вишње доспевају за непуна два месеца, крајем јуна и почетком јула, и род ће бити умањен за чак 80 одсто - казао је за „Дневник” директор ПИК „Јужни Банат” Милан Живковић. - У Белој Цркви забележено је минус четири степена и вишње су страдале док температура испод нуле није у већој мери наудила другом воћу. Тачно ћемо знати како је мраз утицао на воће када га ставимо на кантар. Сада, према ономе што видимо у воћњацима, претпостављамо да ће јабука бити за десет одсто мање у односу на просечне приносе, премда је још рано говорити колико ћемо не само јабука него и другог воћа имати ове сезоне. Ћуди климе нас из године у годину упозоравају да је производња воћа све неизвеснија, велика суша, обилне падавине и олујни ветрови праве штету и воћаре излажу великом финансијском ризику. И зато је незахвално говорити каква ће година бити, јер не знамо каква нас клима очекује у наредном периоду - нагласио је Живковић.

Фото: Дневник

 


Суша и ветар

Воћари у Срему навели су за „Дневник” да је било хладних ноћи, али да се температура није спустила испод нуле. И њих брину климатске промене, односно нагла захлађења и одједном високе дневне температуре које не годе плодовима. - И воћу, као и човеку, не одговарају нагле промене температуре, поготово биљкама не годи дуги сушни периоди - казао је воћар из Нештина Коста Стакић. - Од априлског мраза воће се за сада извукло, ала ће велика суша и ветар сигурно утицати и на приносе и на квалитет воћа. У ком проценту ћемо га имати мање, знаћемо када стигне да се бере.


 

Професор др Ненад Магазин са Пољопривредног факултета у Новом Саду изјавио је за „Дневник” да се због мраза крајем априла очекују нижи приносу од 10 до 20 одсто, али не код свог воћа, већ код јабука, вишања и понегде код шљива и бресака.

 - Температуре испод нуле нису погодиле све крајеве наше земље, па штета од мраза неће бити свуда иста. Има воћњака где ће штета бити минимална, али има и оних где је воће страдало сасвим - навео је проф. др Магазин.     

З. Делић

 
EUR/RSD 117.1015
Најновије вести