Први случај свињске куге у Војводини: Три грла заражена у Српском Итебеју

Појава афричке куге свиња забележена је ове седмице на подручју општине Житиште, у једном газдинству у селу Српски Итебеј, где су оболела три грла, саопштила је Управа за ветерину при Министараству пољопривреде, водопривреде и шумарства.
r
Фото: pixabay.com

То је други случај појаве те заразне болести свиња код нас, пошто је Управа за ветерину, подсећамо, 13. августа објавила да је заразна болест свиња афричка куга откривена на подручју општине Младеновац, у селима Велика Крсна и Рабровац и у селу Кусадак на подручју општине Смедеревска Паланка.

Од званичног проглашења појаве те заразне болести свиња у Србији, до сада је уништено више од 200 животиња у неколико сеоских домаћинстава код Младеновца.

Министарство пољопривреде прогласило је то подручје зараженим и до појаве заразне болести свиња у Банату, једино је околина Младеновца било званично регистровано заразно подручје. Треба посебно истаћи да појава заразне болести није истовремено и епидемија. Иначе, о болести се сазнаје само из саопштења Управе за ветерину и Министарства пољопирвреде. Информације с лица места из месних ветеринарских станица се не могу добити, уз образложење да им је скренута пажња на то да с медијима не деле податке о болести свиња.

Афричка свињска куга је, подсећамо, заразна и неизлечива болест, те је неопходна еутаназија животиња. Заправо, то је једини спас да се вирус не прошири и на друга грла.

На болест треба посумњати уколико одједном угине више свиња, а симптоми болести су отежано дисање свиња, губитак апетита, повишена температура, нестабилан ход...

Свиње никако не треба хранити помијама нити их држати у отвореном простору. Угинуле животиње сточари не смеју закопавати већ се лешеви морају спаљивати такозваним нешкодљивим спаљивањем у присуству ветеринарских инспектора.

Појаву свињске куге треба пријавити на бројеве 011/31-17-536 или 064/868-00-16.

Болест однела на милионе свиња

Наша земља се дуго одупирала тој болести због које је, поготово у Азији, уништено на милионе свиња само да се вирус не би пренео на друга грла. Болест се прво појавила у Кини, где је више од трећине сточног фонда морало да буде уништено. У суседној Бугарској уништено је више од 130.000 грла свиња јер се куга појавилала на фармама па се и свиње са суседних фарми уништавају да би се спречило њено ширење. У Србији се годишње закоље пет милиона свиња, а отхрани три милиона.

        З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести