СЕСТРЕ НА МАМИНОМ МИРАЗУ РАЗВИЛЕ БИЗНИС Домаћинство у Каћу једно од пет у Србији које се бави УЗГОЈЕМ ГЕРБЕРА (ФОТО, ВИДЕО)

У последње време све чешћи су примери да људи одустану од професије за коју су се школовали или дају отказ у некој компанији, како би покренули сопствени бизнис у другој области.
g
Фото: pixabay.com

Управо тако је настала производња гербера у једном домаћинству у Каћу, које је данас једно од пет газдинстава у Србији, које се бави узгојем тог цвета.

Подстакнута причом рођака да се 90 одсто гербера на домаћем тржишту увози из Холандије, Тамара Хрнчјар Лакић је са сестром одлучила да на земљи у Каћу, коју је мајка донела у мираз, направи сопствену домаћу производњу тог цвета.

Тамара и Невена су завршиле економију тако да 2020. године, када су кренуле да се баве узгојем, нису имале пуно знања, јер, како кажу, ни у домаћој литератури није било пуно података. Међутим, константним учењем, праксом и уз помоћ оца постали су један од пет произвођача гербера у Србији.

- Ширило се тако што смо видели да има простора и заинтересованих купаца на нашем тржишту. Лепо су прихватили ту домаћу производњу, управо због тога што добијају свеж цвет, који се бере данас и одмах се испоручује и он онда може много дуже да траје него увозни - рекла је за Радио-телевизију Војводине Тамара.


Нема викенда, ни празника

- У току дана по 15-20 саксија извадим да се погледа корен. Он је около сав од белих жилица којима се оне хране чим те жиле губе ту белину значи да их је напала нека болест. Захтевају присутност свакодневну, не мора то баш да буде од ујутру до увече, али када је сезона баш зна да буде тако од ране зоре до касно увече, тако да нема празника, нема викенда, нема неког нерадног дана да се не дође, не обиђе, не провери да ли је све у реду када су летњи месеци - казао је за РТВ Радивој Лакић.


Фото: Youtube Printscreen/RTV

У Србији има можда четири-пет узгајивача гербера који се баш искључиво баве производњом гербера на веће количине. Оно што је важно напоменути да је ова биљка колико осетљива толико и захтевна и за одржавање.

Велика помоћ су им биле и покрајинске субвенције, те су поред 4.300 садница на 720 квадратних метара прошле године направили још један пластеник. Нажалост, скорашње јако невреме уништило им је део садница, али, како кажу, то их неће обесхрабрити, те се догодине надају да ће направити још један пластеник.

- Могуће је да се од овога зарађује, ето ја сам пример, мени је ово једини посао, може лепо да се заради и пристојно живи. Долазили су овде да гледају, прво шта сам рекао младима, кад кренете у ово, морате се одрећи кафића, нажалост али тако је, ово захтева да будеш 24 сата ту, не да радиш, али мораш бити ту - поручује Радивој.

Радивој је имао један инфаркт са три стента, ево верујте ми ја још од тада, када сам ово почео да радим још нисам био код лекара, једино редовно на контролу. Хвала овом цвету што ми даје овакву младост и даје ми елана да наставим даље да радим - закључио је Радивој.

Дневник//РТВ

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести