Страдају КУКУРУЗ, КРОМПИР и ШЉИВА, а штету НЕМОГУЋЕ ОПИСАТИ: Мештани села у околини Пожеге у ВЕЛИКОМ СТРАХУ ОД ДИВЉИХ СВИЊА

ПОЖЕГА: Мештани пожешких села Табановићи, Папратиште и део Лорета месецима муку муче са дивљим свињама које харају селом, а на мети су пољопривредне културе, пре свега кукурузишта, кромпиришта али и шљивици.
s
Фото: RINA

- Најезду дивљих свиња али и штету које праве је немогуће описати. Оне не одустају док не сравне апсолутно све. Највећи проблем је што их има преко 200 јединки и прилично су припитомљене јер су неке јединке прво биле саљудима, па пуштане у природу - каже за РИНУ Горан Павловић из села Табановићи.

Павловић додаје да су прошле године мештани опомињали Ловачко друштво Књаз Милош из Пожеге да обрате пажњу на овај њихов заиста велики проблем, али, како кажу, одговара ни реакције није било.

- Ми знамо ко те дивље свиње гаји, али се о томе ћути. Сада смо сви немоћни. Бранимо се петардама и ударамо о шерпе и лонце не би ли их уплашила бука, али џаба. Припитомљене, долазе на пет метара испред нас. Пријавили су полицији комшије који су покушали петардама да спасу усеве, па су те комшије приведене у полицијску управу како би дали изјаве, а након тога пуштени су кући. Како да се одбранимо, не знамо ни сами, свиње штити закон, а нас изгледа нема ко - додаје Павловић.

Да дивље свиње јесу храњене на хранилиштима потврдјује први човек Ловачког удружења из Пожеге, Миливоје Новаковић јер како каже то је обавеза удружења, а када је реч о решењу проблема, већ се назире.

- Данас је заседао Управни одбор на коме је донета одлука да се пре времена започне лов на дивље свиње, тако да ће уместо 3. септембра почети у недељу. Организоваћемо већи број ловаца како би смањили бројност дивљих свиња и једноставно, да их на тај начин растерамо јер се групишу на ловишту које се граничи са чачанском територијом - рекао је Миливоје Новаковић.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести