Српска привреда коначно престиже 2008.

За привреду Србије 2016. година је била најуспешнија од почетка светске економске кризе, чиме ћемо коначно престићи ниво развијености из 2008. године, оцењено је
на представљању новог броја часописа Квартални монитор
- Раст привреде ће у 2016. износити 2,7 или 2,8 одсто у 2016. који ће омогућити да се коначно престигне ниво БДП-а из 2008. године. Важно је да је овај раст остварен на дугорочно одржив начин, а резултат је високих инвестиција и извоза привреде Србије- рекао је главни уредник Кварталног монитора и професор Економског факултета Милојко Арсић.
 
Он је казао новинарима, на промоцији часописа Фондација за развој економске науке (ФРЕН) на Економском факултету, да је привредни раст широко дисперзован по привредним делатностима и да није резултат високе стопе раста само у једном сектору привреде већ у више различитих делатности првиреде Србије.
 
- Добри резулати у 2016. су последица солидних економских политика који су вођени у Србији, а то је политика ниског фиксланог дефицита, који је више него преполовљен у односу на прошлу годину. Мањи је него у суседним земљама, а и мањи од просека фискланог дефицита у земљама ЕУ-  нагласио је Арсић.
 
Он истиче да су на добре резултате привреде доста утицала и повољна кретања у свесткој привреди.
Он је приметио да је Србија међу последњим земљама у региону прескочила ниво БДП-а из 2008. и додао да је то последица у кашњењу фисклане консолидације.
 
- Друге земље су започеле фискалну консолидацију још 2011. и 2012. Ми смо озбиљну фикскалну кошолидацију почели да спроводимо тек крајем 2014. А други разлог је системски, што је нас криза захватила у тренутку када смо имали најмање реформисан првиреди систем, објаснио је Арсић.
 
Он каже да су друге земље почеле са реформама још половином деведесетих година, а ми тек седам или осам година пре кризе.
 
- Инфлација ће остати врло ниска, можда мало већа него ове године, ако дође до значајнијег раста цена енергената-  навео је Арсић.
Како је рекао, очекује се да ће просечна инфлација у 2016. износити 1,2 одсто.
Д. Урошевић
 
Догодине три одсто раста
Арсић је истакао да би, ако не буде неких великих изненађења, наредна година ребало да буде нешто боља од ове и да ће раст бити око три одсто, а можда и више.
 
Динар је, према његовим речима, једна од најстабилнијих валута од земаља са флексибилним курсем.
 
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести