Стечај у АД Алекса Шантић: Куд тајкуни прођу ту мало шта расте

Привредни суд у Сомбору отворио је стечај над АД “Алекса Шантић” из истоименог насеља, због трајне неспособности плаћања, а за стечајног управника именована је Агенција за лиценцирање стечајних управника.
oranica
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Прво поверилачко рочиште заказано је за 28. април у Привредном суду у Сомбору, а испитно рочиште за 29. мај у 9 часова.

Рачуни  АД “Алексе Шантића”, према образложењу решења о стечају, блокирани су 10. јануара ове године јер је имао 435 дана застоја на износу од 470,5 милиона динара.

Према плану које је након продаје дела имовине “Ферару” направило руководство комбината оно би могло да настави са радом само ако се пронађу обртна средства, направи социјални програм и дугорочни програм закупа 3.000 хектара државног земљишта.   

Шта је остало ?
У власништву предузећа остао је велики број објеката, магацини, силоси, сушаре, фарма свиња и кланица и око 117 хектара земље: Са ненаплаћеним потраживањима, опремом и залихама процењена је вредност на око 1,1 милијарду динара.

Муке познатог пољопривредног комбината, основаног још 1946. године, почињу након доношења Закона о приватизацији 2001. године.

Годину дана касније креће у поступак приватизације који је трајао скоро пет година, а пратиле су га броје промене прописа и промена метода продаје, тако је уместо јавног тендера како је првобитно било предвиђено, предузеће у току 2006. године, почело да се припрема за аукцијску продају.

На аукцији одржаној у Новој Саду, 20.септембра 2007. године, купила га је Вишња Јерковић из Новог Сада, ћерка Милета Јерковића, тајкуна који је “усрећио” многа предузећа која је купио по Војводини и Србији.

Она је 2. октобра исте године са Агенцијом за приватизацију закључила уговор о продаји друштвеног капитала овог предузећа методом јавне аукције. На овај начин је купила 70 одсто капитала предузећа и самим тим толики проценат је прешао у приватно власништво купца, док је преосталих 30 одсто капитала пренето запосленима и пензионерима “Алексе Шантића” без накнаде. Предузеће добија и нову правну форму, па и мења пословно име у АД “Алекса Шантић”.

После две године, 9. фебруара 2009. године, Агенција за приватизацију раскида уговор са Вишњом Јерковић због неиспуњених уговорних обавеза и неплаћања друге рате купопродајне цене, а у складу са тим Акцијски фонд Србије 5. марта исте године именује привременог заступника капитала пољопривредног друштва.

Због гашења Акцијског фонда током 2010. године, тих 70 одсто капитала овог комбината пренето је у портфељ Агенције за приватизацију, као правном следбенику онда.

Убрзо, 11.маја 2010. године, Агенције за приватизацију покреће поступак реструктуирања “Алексе Шантића”, а  24. 10. 2014. године одређује и модел и методу његове приватизације.

Одређен је комбиновани модел приватизације и то тако што би се поступак приватизације овог комбината спровео моделом продаје имовине, моделом јавног прикупљања понуда са јавним  надметањем, а у случају успешно спроведеног првог дела приватизације спровео би се модел продаје капитала методом прикупљања понуда са јавним надметањем и одређивањем мера за припрему и растерећење условним отписом дуга.

После доношења Закона о приватизацији 2014. године, 20. априла 2015. године извршена је продаја дела имовине “Алексе Шантића” привредном друштву “ Агрисер” доо Београд за цену од 7.950.000 евра.

Наиме, имовина предузећа “Алекса Шантић”, коју чини пољопривредно земљиште са пратећим објектима, продата је на јавном надеметању “Агрисеру” из Београда иза којег стоји “Фереро”, који се обавезао да ће засадити лешнике на око 700 хектара, склопити уговор са коперантима и запослити 50 радника. Обавезао се да ће инвестирати још око 6,6 милиона евра.

Од новца добијеног од ове продаје, према Плану продаје, комбинат је требао да намири хипотекарне повериоце.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести