Триван: Србија иде у добром правцу, "кључ" је у образовању

БЕОГРАД: Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је данас да Србија иде у добром правцу када је реч о унапређењу животне средине и поручио да је кључ за даљи развој овог сектора у образовању.
trivan2, fonet
Фото: Goran Trivan, foto: FoNet/Nenad Đorđević

Триван је на представљању шестог по реду извештаја о одрживом развоју компаније Хемофарм, а говорећи о Поглављу 27, рекао да пут којим се Србија креће по питању унапређења животне средине испуњен низом "малих корака", док време за "велике кораке" још увек није дошло.

"Када је реч о поглављу 27, вредно радимо на томе и прва мишљења како смо то урадили у сарадњи са Европском комисијом су одлична", каже Триван.

Министар је рекао да предузећа у Србији напредују по питању прилагођавања строгим еколошким правилима, а као пример наводи да Србија у оквиру Штада групе (чији је Хемофарм део) заузима најважније место када је у питању заштита животне средине.

Фото: FoNet/Nenad Đorđević

"Оно што је за мене највазније питање јесте стратегија политике сваке од тих компанија које нам долазе и које редовно, без изузетка, имају уграђену тему и стратегију животне средине у своје пословне политике", истиче Триван.

Објашњава да је важно да све фирме које раде у нашој земљи поштују принципе одрживог еколошког развоја, а за то је према његовој оцени, веома важно образовање како запослених у компанијама тако и свих грађана.

"Ако се на нечему треба инситирати онда су то култура и образовање. То нам недостаје".

Подсећа да је једна од најважнијих тема у свету задњих 20,30 година здравље, које је, каже, нераздвојиво од животне средине.

Фото: FoNet/Nenad Đorđević

Генерални директор Хемофарма и потпредседник Штада групе Роналд Зелингер подсетио је на представљању шестог по реду извештаја Хемофарма о одрживом развоју за 2017. годину, да та компанија производи трећину лекова на тржишту Србије.

Зелингер је рекао да се из године у годину шири инфраструктура компаније али да се то чини у складу са еколошким принципима развоја.

"Осамдесет процената кутија у које пакујемо наше лекове начињено је од рециклираног картона, за 60 посто смо повећали потрошњу воде из наших бунара, мењамо светла, лед расвету, и тражимо енергетски ефикаснија решења за наша возила", навео је Зелингер. 

Фото: FoNet/Nenad Đorđević

Бољу заштиту животне средине у Србији није могуће постићи залагањем само једног министарства или само једне компаније, поручио је Зелингер и позвао сва предузећа да послују по еколошким принципима.

Он је рекао да као председник Немачко-српске привредне коморе у Србији зна да је у пословним плановима немачких компанија које раде у нашој земљи, један од главних приоритета, еколошки одржива производња.

Из ове компаније подсећају да су у образовање својих запослених у 2017. години уложили око 300 хиљада евра, а да када је реч о одрживим градовима и заједницама, преко своје фондације су у протеклих 25 година реализовали више од 2.000 активности у вредности од 12 милиона евра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести