У ценкању цена стана падне за десетак одсто

Власници некретнина траже више новца када продају станове јер су оглашене цене у просеку веће за око десет одсто у односу на оне које су у уговорима, показује истраживање „Дневника„.
stanovi, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Тако је квадрат, рецимо, староградње у огласима 1.485 евра, а продајни је, по подацма Републичког геодетског завода, 1.255 евра.

Агенти који тргују неркетнинама кажу да је уобичајне пракса да власници станова траже више него што могу да добију. Ипак, нису занемарљиве и цене продаје које у последњих неколико година константно расту, како у Новом Саду тако и у другим већим градовима у држави. Невероватне бројке које остају за нама, а бележи из Републички геодетски завод и тичу се управо продаје некретнина показује константни раст, те се, по свему, чини да грађани Србије имају новца. Подаци за читаву Србију показују да је 68 одсто станова купљено за кеш, а 38 одсто кроз кредит. С друге стране, агенти за некретнине кажу да се више паре не чувају у банкама већ у некретнинама.

- Има одступања у односу на оглашене цене и оне које се реализују у уговорима и нису велика. Иду највише до десет одсто, не преко тога. Већих проблема код куповине станова нема. Договори се продаја и потпише уговор. Најскупљи квадрат у Новом Саду је око 2.600 евра, док је у Београду 9.000. И староградња држи добру цену. Ту је реч о власницима станова који желе да продају старије станове, како би купили нешто комотнију некретнину. Има и оних који више не улажу у банке, већ у станове па зарађују од изајмљивања - каже директор „Статус” некретнина Данча Слалов.

Подаци сајта за оглашавање некретнина „4 зида” показују да су просечне оглашаване цене станова у староградњи 1.485, а продајне 1.255 евра по метру квадратном.

- То значи да је разлика изнеђу оглашаване и продајне цене станова у староградњи у Новом Саду око 10 одсто, односно да власници некретнина, у просеку, за оволико снижавају цену својих некретнина приликом реализације купопродаје. Посматрано по локацијама у Новом Саду, највишу оглашавану цену имају станови у староградњи на Булевару ослобођења 1.734, на Старом граду 1.702, затим они на Роткварији 1.689 и Адамовићевом насељу 1.676 евра по метру квадратном. Раст цена имају и станови у новоградњи. Почетком 2018. године цена оглашаваних станова у староградњи у Новом Саду била је 1.127, почетком 2019. године 1.223, почетком претходне године 1.364, а почетком ове године 1.488 евра по метру квадратном. Сада се станови у староградњи који се продају оглашавају у просеку за 1.588 евра по метру квадратном - појашњава Јасмина Гаврилов Дражић задужена за медије на сајту „4 зида”. 

Цене нових станова, такође, расту из године у годину, како оглашаване тако и оне које су у купопродајним уговорима. Они који тргују њима, кажу да на високу цену утиче потражања, па и повећање цена грађевинског материјала. Агенти кажу да све што се изгради, бар у Новом Саду, прода се унапред. Подаци са сајта „4 зида” показују да је однос тражених цена станова у новоградњи и продајних сличан као и код староградње. Тако је просечна тражена цена за станове 1.487, а просечна продајна цена таквих станова 1.259 евра по метру квадратном.

По Републичком геодетском заводу у трећем кварталу ове године у односу на исти перод прошле у Новом Саду је склопљено 62 уговора више. Максимална цена продатог стана у новогорадњи је 2.607 евра, а 2019 године је била 2.344 евра за метар квадратни. Највишу цену имају станови у Адамовићевом насељу и на Булевару Европе.

С друге стране, просечне цене кућа у Новом Саду су знатно ниже, а према подацима сајта „4.зида” оглашавају за 916 евра по метру квадратном. Куће на градским локацијама имају просечну цену оглашавања 991, а куће на околним локацијама 604 евра по метру квадратном. Од околних локацијам највишу цену имају куће у Ченеју 1.031 и Лединцима 941, а најнижу у Руменци 627 и Бегечу 472 евра по метру квадратном. Што се тиче ужих градских локација, највишу цену имају куће на Грбавици у центру Новог Сада.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.1197
Најновије вести