У Нефи обећавају: Обештетићемо купце, а радницима исплатити плате

БЕОГРАД: Власници "Нефа намештаја доо" ће наћи начин да оштећеним купцима врате новац, а у овој компанији стављен је фокус на исплату зарада за мај и што безболнији прекид радног односа, истиче се у саопштењу за медије директора компаније "Hollodeks" Виталија Сергејева. 
nefa spilit
Фото: Printscreen/RTS

Прве уплате на рачуне запослених, наводи се на сајту Нефа, требало би очекивати данас 19. јуна, а свим радницима заостале зараде ће бити исплаћене до краја ове недеље. 

У саопштењу се додаје и да су свим запосленима у Спилиту исплаћене априлске зараде као и да се ради на најефикаснијем начину да се зараде добију и радници који су ангажовани из екстерне кадровске агенције. 

Поводом скорашњих догађаја и објава у медијима о престанку пословања Спилита из Врања, чији је сувласник београдски "Hollodeks", који је истовремено и власник "Нефа намештаја", директор Сергејев наводи да је Нефа групација на тржишту Србије пословала од 2017. година на основу приватних улагања и без икакве помоћи од стране државе. 

Њени власници су, додаје се у саопштењу, редовно улагали и у српску привреду инвестирали пет милиона евра из сопствених средстава, а да ни у једном тренутку није исплаћивана дивиденда. 

"Нажалост низ погрешних финансијских и менаџерских одлука довео је до озбиљних проблема по обе компаније, а закаснелом финансијском контролом је утврђена немогућност даљег пословања које би само довело до гомилања дугова", наводи се у саопштењу и додаје да су "обе фирме приступиле плану затварања и решавања обавеза према својим купцима и добављачима". 

Како се тврди "насталом медијском буком онемогућени су многи планирани и започети кораци" и додаје да се "искрено извињавињава купцима, запосленима, добављачима и партнерима".

Истовремено се купцима Нефа намештаја поручује да се активно ради на обештећењу потрошача.

У току прошле седмице око 300 купаца је добило намештај, а у току је пријем и решавање осталих потраживања.

Купци своје захтеве за обештећење могу доставити путем имејла и телефона који су објављени на сајту Нефа. 

"Комплетна производна опрема и готови производи налазе се у погону фабрике", наводи се у саопштењу уз које је су приложене и фотографије као докази, а као реакција на тврдње у јавности да су "машине из фабрике нестале преко ноћи". 

Директор Холодекса Виталиј Сергејев изражава и изузетно жаљење што пројекат за производњу и продају намештаја потекао из Србије није успео. 

"Надамо се да ће фабрика ускоро добити свог купца који ће обновити и даље развијати пројекат који ми нажалост нисмо успели да остваримо", наведено је на крају саопштења и напомињу да су преговори о продаји активе фабрике у току. 

Према подацима Агенције за привредне регистре београдски "Hollodeks" је стопроцентни власник "Нефа намештаја" и "Спилита".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести