ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ Гас ће стизати и из Азербејџана, уговорене испоруке до 400 милиона кубних метара гаса годишње

АЗЕРБЕЈЏАН - Током званичне посете министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић Бакуу данас су потписани Меморандум о разумевању између ресорних министарстава Србије и Азербејџана којим се продубљују односи у области енергетике, као и комерцијални уговор између гасних компанија Сокар и Србијагас, што ће омогућити испоруке до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана у Србију до краја наредне године.
1
Фото: РИНА

„Србија и Азербејџан имају стратешку сарадњу, захваљујући пријатељским односима и узајамном поштовању двојице председника, Александра Вучића и Илхама Алијева. Данашњим потписивањем Меморандума продубили смо билатералну сарадњу Србије с Азербејџаном у енергетици и осигурали снабдевање гасом из ове земље у количинама до 400 милиона кубних метара гаса годишње до 2026, док након тога можемо добављати и милијарду метара кубних гаса из ове земље”, рекла је Ђедовић Хандановић након потписивања Меморандума и комерцијалног уговора у Министарству енергетике Азербејџана.

Министарка је навела да ће по завршетку изградње гасне интерконекције са Бугарском, Србија имати Азербејџан као још једног снабдевача гасом.

„После завршетка гасовода Балкански ток који је обезбедио додатну сигурност и отворио нови правац снабдевања, сада остварујемо и стратешки циљ да диверсификујемо снабдеваче и додатно јачамо своју позицију као транзитне земље за снабдевање гасом земаља централне Европе. Завршетак гасне интерконекције Србија-Бугарска очекујемо у наредним данима, чиме ће бити испуњени и инфраструктурни предуслови за нови извор снабдевања гасом”, рекла је она.

Ђедовић Хандановић је додала да потписани Меморандум отвара и друге могућности за сарадњу између две земље, које се тичу испорука течног природног гаса преко ЛНГ терминала у Турској и Грчкој, као и потенцијалне сарадње на развоју капацитета за изградњу гасних електрана и складишта гаса.

Она је подсетила да све пројекције говоре да ће потребе Србије за природним гасом током ове деценије расти, односно да се очекује да укупна потрошња гаса се повећа са око три милијарде кубних метара гаса у 2022. на око четири милијаде кубних метара до 2030.

„Меморандум и уговор који су данас потписани омогућавају да рачунамо и на веће количине гаса и на више снабдевача, што ће нам донети већу сигурност у снабдевању наших грађана и привреде. Такође, по завршетку гасног интерконектора ка Бугарској, планирамо и нове интерконекције, пре свега ка Северној Македонији”, додала је Ђедовић Хандановић.

Министар енергетике Азербејџана Парвиз Шахбазов рекао је да је уз помоћ стратешки важних докумената који су данас потписани успостављен основу за мултилатералну сарадњу у области гаса, укључујући, по први пут, испоруку гаса из Азербејџана у Србију.

„Србија је нови партнер Азербејџана у диверсификацији гасног тржишта у Европи. На основу испорука гаса Србији у количини до 400 милиона кубних метара гаса годишње, број земаља које ће се снабдевати азербејџанским гасом повећао се на осам. Ово је јасан показатељ да Азербејџан проширује своју мисију, да има улогу поузданог енергетског партнера који све значајније доприноси енергетској безбедности. Данашњи споразуми такође утиру пут за успостављање одрживог партнерства у области снабдевања гасом, у складу са дугорочним уговорима и доприносом Азербејџана енергетској безбедности Србије”, навео је Шахбазов.

До краја посете азербејџанској престоници, поред билатералног састанка са азербејџанским министром Парвизом Шахбазовим који је одржан јутрос, предвиђено је и учешће министарке рударства и енергетике на Другом форуму о одрживом развоју у Бакуу који се данас одржава.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести