Спречен шверц папагаја на прелазу Бачки Виногради

Цариници су у недељу на прелазу Бачки Виногради, у сарадањи с полицијом, спречили кријумчарење седам папагаја, међу којима шест припада заштићеним врстама.
Sprečen šverc sedam papagaja na prelazu Bački Vinogradi Foto: Uprava carina
Фото: Спречен шверц седам папагаја на прелазу Бачки Виногради Фото: Управа царина

Управа царина саопштила је да је прекршај откривен на улазу у земљу када је на ред за контролу пристигао аутомобил „опел астра” суботичких регистарских ознака. На питање шта има да пријави, 58-годишњи возач из Суботице је рекао да има само кутију хране за папагаје. Детаљном контролом је најпре у задњем десном стубу каросерије аутомобила пронађен један жив папагај нимфа, који је био имобилисан у врећи за кромпир.

Након тога су пронађене још две дрвене кутије, причвршћене сајлама за под испод шасије аутомобила. У свакој од њих била су по три жива папагаја. Реч је о једном амазонцу, четири пируре и једном папагају који припада врсти кина александар.

У таквим ситуацијама због стреса изазваног присилном имобилизацијом, недостатком ваздуха, вентилације, воде, хране, температурних екстрема и скученог простора највећи број кријумчарених животиња угине. Срећом, то се овога пута није десило, јер су одмах након откривања папагаји ослобођени, премештени у транспортне кавезе и збринути уз асистенцију зоолошког врта на Палићу.

Фото: Дрвене кутије са папагајима биле причвршћене сајлама за под испод шасије аутомобила Фото: Управа царина

Из Групе за ЦИТЕС Министарства заштите животне средине потврдили су да је ЦИТЕС конвенцијом и националним прописима заштићено 358 врста папгаја, односно сви папагаји осим нимфе, тигрице, малог александра и розенколиса. 

Кријумчару је одређен притвор од 48 сати и против њега ће бити поднета кривична пријава.

Д. Н.

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести