Избор запаљених локација у гимназији није био случајан

КРАГУЈЕВАЦ: Помоћница директорке Прве крагујевачке гимназије Санела Ристић Ранковић рекла је да избор запаљених локација у школи није случајан, а да је особа осумњичена за подметање пожара имала у прошлости уговор о закупу дела простора школе.
gimnazija kragujevac pozar, RTS
Фото: РТС

"Школа је на буџету Републике Србије, као школа од посебног интереса и није било бојазни да се рачуни неће плаћати, али је за неке ствари требало још новца, као што је слање наших ученика на такмичења. То се често финансира из сопствених средстава. Простор, који је та особа добила на коришћење, није био опремљен, идеја је била да се простор изда и да закупац опреми тај простор, а по уговору је све то требало да остане школи", рекла је она за Радио 034.

Ристић Ранковић је додала и да је склапање уговора о закупу било у интересу школе, али су се потом појавили проблеми. 

"Закупац није плаћао на време рачуне, чим је истекао уговор директорка није дозволила да се обнови, па се та особа осетила оштећеном", казала је она.

Ристић Ранковић је пренела и информације које је школа добила од полиције. 

"Он је ушао са задње стране у школу, из ђачког тоалета и заиста је могао да запали пола школе, али то није учинио, изабрао је кључне тачке у школској згради. Сам избор локација где је пожар подметнут сугерише да то није било случајно, већ да се ради о подметању пожара на неким симболичним местима у згради", рекла је помоћница директорке, преноси портал Б92.

У међувремену, Основно тужилаштво у Крагујевцу предложило је данас суду да одреди притвор за Н.Г (37), осумњиченом за подметање пожара у Првој крагујевачкој гимназиј и то почев од канцеларије директора школе, до наставних кабинета.

Он је претходно саслушан код тужиоца због кривичног дела тешко дело против опште сигурности, за које је запрећена казна од једне до осам година затвора, рекла је за Тањуг портпарол тужилаштва Марија Младеновић.

О предлогу за притвор одлучиће судија за претходни поступак Основног суда у Крагујевцу, додала је Младеновић.

Према кривичној пријави, Н.Г. је 4. јануара између 01.00 и 3.30 сат ушао у зграду Прве крагујевачке гиманзије тако што је ушао кроз прозор у приземљу школе и потом се попео у канцеларију директора, "где је отвореним пламеном изазвао пожар.

Затим је исто учинио у секретаријату школе, кабинету рачунаводства, кабинету за стране језике и у зборници на првом спрату школске зграде, наводи се у пријави.

Одлуком Владе Републике Србије школа је 11. децембра 2008. године проглашена за школу од посебног националног значаја и под заштитом је као споменик културе.

EUR/RSD 118.3414
Најновије вести