Бол и слава Педра Алмодовара отвара Палићки фестивал

СУБОТИЦА: На 26. Фестивалу европског филма Палић од 20. до 26. јула биће приказано више од 130 филмова у 15 селекција, при чему су ове године уведене две нове - "Великани европске кинематографије" и "Нови европски документарни филм".
a
Фото: Antonio Banderas u filmu "Bol i slava"

Фестивал ће отворити ново остварење Педра Алмодовара "Бол и слава", а затворити "Млади Ахмед" браће Дарден, оба приказана премијерно у Кану и награђена - први за најбољу мушку улогу (Антонио Бандерас), други за режију.

У Главном такмичарском програму биће приказано 10 филмова, исто толико и у другом такмичарском програму "Паралеле и судари". Поред поменутих селекција, фестивал ће и ове године обухватити "Млади дух Европе", "Нови мађарски филм", грчка кинематографија биће у фокусу, а ту је и омаж добитницима награде "Александар Лифка" и "Underground spirit ", "Еко докс", као и избор из филмова Фестивала "Жигмонд Вилмош" у Сегедину.

Предфестивалски програм 7. јула отвара селекција "Best of Europe" с филмовима који су обележили претходну годину, пет европских класика биће приказано у оквиру селекције "Класици на Тргу" од 13. до 17. јула на Тргу Слободе у Суботици. У оквиру пројекта FILMY биће организован завршни мастерклас за 20 полазника филмске школе из Сегедина и Суботице, који ће водити професори Марк Чепмен  и Саболч Толнаи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести