ФЕСТ СА НЕКОЛИКО КАНДИДАТА ЗА ОСКАРА На отварању „Бартонова академија”

Међународни филмски фестивал ФЕСТ у Београду отвориће 23. фебруара  у МТС дворани филм „Бартонова академија” (The Holdovers), који је режирао двоструки оскаровац Александер Пејн.
а
Фото: промо

У овој „шармантној, деликатно написаној и истанчано одглумљено комедија”, која је овогодишњи кандидат за награду Оскар у неколико категорија – најбољи филм, главна мушка улога, споредна женска улога, оригинални сценарио – играју Пол Ђамати, Доминик Сеса, Девајн Џој Рендолф, Кери Престон, Брејди Хепнер, Иан Доли... Овај филм је већ награђен Златним глобусом за главну мушку улогу у комедији или мјузиклу коју је понео Пол Ђамати и за споредну женску улогу која је припала Девајн Џој Рендолф.

Иначе, још неколико наслова, коју конкуришу за награду Америчке академије филмских уметности и наука, биће у прилици да до 3. марта види публика 52. ФЕСТ-а. Ту је, наиме, „Анатомија пада”, који се приказује у селекцији Гала Плус, а има номинацију за Оскара за најбољу женску улогу за Сандру Хилер, као и још четири номинације: најбољи филм, режија, оригинални сценарио и монтажа. Још веће интересовање вероватно ће бити за остварење Џона Глејзера “Зона интереса”, филм који је номинован за награду Америчке филмске академије за најбољи филм, најбољи филм ван енглеског говорног подручја, режију, адаптирани сценарио и звук.

Део овогодишњег Феста биће и италијанско-белгијска копродукција “Ја капетан” Матеа Гаронеа, редитеља који је недавно био гост Кустендорфа а чији филм је номинован за Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја и оригинални сценарио. Такође, у „ДокуФест” селекцији нашао се документарац „Четири ћерке” редитељке Каутер Бен Ханиа, који је у трци за Оскара за најбољи документарни филм, а најављено је да ће део програма београдског фестивала бити и „Дечак и чапља” Хајао Мијазакија, који је номинован за Оскара за најбољи анимирани филм.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести