ФЕСТИВАЛ „БАЛКАНОФИЛМОФИЛИЈА” почео у „Арени синеплекс”

Јордан Плевнеш македонски је писац, дипломата, гостујући професор на многим престижним светским универзитетима и ректор Интернационалног универзитета Еуропа Прима у Северној Македонији, оснивача South-East Еуропеан Филм фестивала, чија једна од станица, након Париза, Берлина и Вашингтона, постаје и Нови Сад, отворио је вечерас у биоскопу „Арена синеплекс” његово ревијално издање названо “Балканофилмофилија”.
1
Фото: Дневник/М.С.

South-East European Film festival, подсетимо, окупља ауторе из земаља с подручја Југоисточне Европе, а “Балканофилмофилија” ће током три дана понудити публици укупно седам наслова.

– Балкан је прва Европа и он је срце те Европе. И мени је било неизмерно драго када смо у Паризу, пре 13 година, основали фестивал на којем ћемо приказати најбоља филмска остварења са ових простора, јер само култура може да споји људе после свих ратова. У последњој деценији смо се проширили тако да сада и берлинска публика, као и публика у Вашингтону, могу да виде најбоље филмове са Балкана. Не могу описати колико ми је драго што је баш Нови Сад од вечерас део Фестивала – рекао је Јордан Певнеш.

Фото: Дневник/М.С.

Ненад Шапоња, директор Културног центра Војводине “Милош Црњански”, која је уз биоскоп “Арена синеплекс” коорганизатор “Балканофилмофилије”, истакао је да је увек значајно када почну нови културни догађаји, нове сарадње, и да је то увек на радост иницијатора.

У овом случају, када смо пожелели да Нови Сад придружимо овом великом фестивалу филмова из Југоисточне Европе, интуиција је била та која нас није преварила да ћемо заједно стварати значајне ствари за нашу културу – поручио је Шапоња, захваљујући се Јордану Плевнешу на поверењу.

Први филмови фестивалског програма били су докуменатрни “Светлост и сенке – и уметнике убијају зар не?” Драгољуба Елчића, посвећен једном од наших највећих сликара 20. века Сави Шумановићу, који као копродуцент потписује Културни центар Војводине „Милош Црњански”, те играни „Вера” Недељка Ковачића, инспирисан истинитом причом о Вери Пешић, шпијунки из времена Другог светског рата.

До краја “Балканофилмофилије” новосадска публика ће бити у прилици да види И светску премијеру документарца “Боро Драшковић – Од Академије уметности Новог Сада до светске духовне вечности” затим “Траг дивљачи” Ненада Павловића, „Боје и ритмови немира“ ауторке Саиде Мустајбеговић, “Све је ишло сигурним током” Ање Јовановић, као И кратки анимирани филм “Мали човјек у великом капуту”, чији су аутори Милош Продановић и Мило Бешовић.

М. С.

БОНУС ВИДЕО

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести