ПОЧИЊЕ СЛОБОДНА ЗОНА Филмови о Бордејну, принцези Дајани...

Шест дана, три града, 10 биоскопа, 62 играна и документарна целовечерња и више од 20 краткометражних филмова, уз две домаће премијере, распоређени у 12 филмских селекција...
2
Фото: Youtube Printscreen

То нас, у бројкама, очекује на 17. Слободној зони од 4. до 9. новембра у Београду, Новом Саду и Нишу, навели су организатори, најављујући ову манифестацију која данас почиње и у Културном центру Новог Сада. Поред тога, од 10 до 20. новембра већи део овогодишњег програма биће доступан свима у Србији путем онлајн платформе КиноКауч. Новина је да ће „Компас“, дебатни програм „Слободне зоне“, осим у Београду, ове године ће први пут бити организован и у Новом Саду.

Фестивал и у Културном центру Новог Сада отвара документарац „Друмски тркач: Ентони Бордејн“, који неће бити касније у биоскопској дистрибуцији, нити ће моћи онлајн да се погледа.

Пројекција овог филма, у режији Моргана Невила, почиње вечерас у 19 часова. По два, три филма биће приказивана наредних дана.

Сутрашњи дан ће почети панел дискусијом програма „Компас“,  у 15.30 часова, уз пројекцију филма „Забави је дошао крај“ (режија Шенон Волш). Након тога, у 18 сати биће приказан документарни филм „Снежни леопард“ (р.Мари Амигует), а у 20.30 часова следи играни филм „Најгора особа на свету“ (р.Јоаким Трир).

Програм у суботу 6. новембра почиње у 15.30 часова „Компас“ панел дискусијом и у оквиру тога пројекцијом филма „Ја сам Грета“ (р.Натан Гросман). Анимирани документарни филм „Бегунац“ (р.Јонас Похер Расмусен) биће приказан у 18 часова, а у 20.30 сати играни филм„Балада о белој крави“ (р.Жанет Нордал).

На програму 7. новембра су филмови: у 15.30 часова играни „Повратак у Ремс“ (р. Жан Габриеле Пјерио), у 18 сати документарни „Најлепши дечак на свету“ (р. Кристина Линдстром, Кристиан Петри), и у 20.30 часова документарни „Радиограф једне породице“ (р. Фирузех Хосровани). За 8. новембар 15.30 часова најављена је „Компас“ панел дискусија и документарни филм „Прве 54 године: скраћени приручник за војну окупацију“ (р.Ави Мограби).

У 18 часова почиње играни филм „Мала мама“ (р. Селин Скиама, а у 20.30 часова такође играни „Луцу“ (р. Алекс Камилиери).

Последњег дана фестивала „Слободна зона“ у КЦНС, 9. новембра у 15.30 часова биће приказан документарни филм „Слушајте пажљиво!“ (р. Гунар Хал Јенсен), а у 18 сати играни „Спенсер“ о принцези Дајани (р. Пабло Лараин) и у 20.30 сати документарни „Професор Бахман и његови часови“(р. Мариа Шпет).

Фестивал иначе има бројне селекције, и такмичарски програм, међународни о којем ће одлучивати жири у саставу: Мирољуб Стојановић, Небојша Слијепшевић и Јурица Павичић, и програм „Хоризонти Балкана“ о којем ће одлуке донети Хана Селимовић, Душан Касалица и Алириза Арнелију. 

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести