ЈУБИЛЕЈ 120 ГОДИНА МУЗЕЈА ГРАДА БЕОГРАДА Награђени Тамара Вучић, Ивица Дачић, Маја Гојковић...

БЕОГРАД: Доделом награда, промоцијом монографије музеја, доделом захвалница и ексклузивним представљањем бисте римског императора Макрина која ће први пут бити изложена у јавности само пар сати, обележено је данас 120 године Музеја града Београда у згради музеја у Ресавској улици.
м
Фото: Youtube printscreen/Brainz TV

Добитници награде за допринос у очувању развоја културе са копијом динара Деспота Стефана Лазаревића (сребро, ковање) су: прва дама Тамара Вучић - супруга председника Србије Александра Вучића, потпредседница Владе Србије и министарка културе Маја Гојковић, градска секретарка за културу града Београда Наташа Михаиловић Вацић и први потпредседник Владе задужен за спољну политику и безбедност и министар спољних послова Ивица Дачић.

Тамара Вучић надахнуто се захвалила свима на награди и истакла да осећа истовремено велику захвалност и одговорност поводом овако велике части и то поводом изузетног јубилеја - 120 година Музеја града Београда.

Госпођа Вучић је добила награду за очување материјалне и нематеријалне баштине као и за подршку многих догађаја у виду улоге покровитеља разних пројеката  Музеја града Београда.

"Овом приликом бих поделила са вама један тренутак који се десио када сам примила вест да ћу добити ово важно и престижно признање. Када су ме обавестили да сам лауреат, рекла сам себи - да ли ја заслужујем ово признање? Са једне стране не бих рекла да заслужујем јер би то било исувише претенциозно од мене, али са друге стране исто тако не могу рећи ни да је не заслужујем, јер онда би то било неодговорно са моје стране. Оно што сам сигурна јесте да сам сам много захвална директорки Музеја - Јелени Медаковић и свима онима који су на неки препознали мој тихи ангажман као резултат искрене и једноставне љубави према култури и уметности", нагласила је Тамара Вучић.

Она је такође оценила да "свака награда обавезује и носи са собом велику одговорност, наравно мотивацију и подстрек да радимо више, боље, снажније и јаче".

На самом крају њеног говора господја Вучић је подвукла "да свој будући ангажман у култури види у простору где може да мотивише младе људе да се баве уметношћу, да приступе култури на један веома одговоран начин, и да што више посећују  музеје.

"Када сам као млада почела да путујем, музеји су били прва станица сусрета са новим градовима, земљама и упознавању нових народа. И нема разлога да те станице не буду и место сусрета и познавања наше историје и културе. Другим речима, као што посећујемо музеје у иностранству када било где путујемо, требало би што више пажње и времена да посветимо музејима у нашој земљи", рекла је Тамара Вучић .

Она је навела да "имамо толико лепих музеја код нас", као што су сви музеји под капом Музеја града Београда, Народни музеј Србије, Музеј савремене уметности, Музеј примењене уметности, као и све оне дивне галерије широм Србије, Галерије "Сава Шумановић" у Шиду и "Миће Поповића и Вере Божиновић Поповић"

"Музеј је за мене место сусрета и инспирације, као и место мира, а то нам је у данашње време највише потребно", закључила је Тамара Вучић.

Ивица Дачић је приметио да су осим њега, наградјене жене, те да се налази у завидном друштву Тамаре Вучић, Маје Гојковић и Наташе Михаиловић Вацић.

Духовито је оценио да су некако мушкарци истиснути и отишли на неку другу страну, ван културе и уметности.

"Дуги низ година жене раде на промоцији културе Србије широм света. Задовољство ми је што присуствујем обележавању овог вредног јубилеја и још што примам признање за допринос очувању развоја културе. Културна дипломатија је један важан део спољне политике и требало би увек да буде значајан сегмент Министарства спољних послова Србије", истакао је Ивица Дачић и похвалио успешну сарадњу неколико министарстава и институција који медјусобно запажено реализују добре пројекте.

Фото: Youtube printscreen/Informer

"Ми ћемо као Министарство спољних послова увек подржати све културне догађаје и манифестације, наравно заједнички са Министарством културе и многе сегменте српске културе у иностранству. Наша традиција се све боље промовише у свету. Успели смо да допринесемо бољој видљивости наше културне баштине у иностранству захваљујући сарадњи наша два министарства", нагласио је Ивица Дачић и закључио да је Музеј града Београда једна од најзначајнијих установа културе у земљи и целом региону.

Градска секретарка за културу града Београда Наташа Михаиловић Вацић је рекла да јој је част носити признање Музеја и сложила се са Тамаром Вучић да је награда додатна одговорност и обавеза да се ради више и да се матична зграда коначно заврши у Ресавској улици.

Она је нагласила да је "важно што смо отворили Салон Музеја града Београда у центру престонице на шта смо веома поносни и оправдао је свој успех, јер се радујемо тамо свакој новој изложби и програмима".

"Музеј града Београда је прави чувар богатог наследја града кроз нашу културу, уметност, историју, да сачувамо корене и идентитет. Наравно, највише смо захвални Министарству културе Србије и Маји Гојковић, јер без њих не бисмо могли све најбоље пројекте да реализујемо", закључила је Михаиловић Вацић.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић је изразила задовољство што је свечаност данас у матичној згради иако није још увек завршена.

"Данас је велики дан за наш Музеј, Београд, Србију и окружење. Прославу јубилеја завршавамо на нашој адреси и згради која је додељена установи 2002. године. Налазимо се на последњем кораку да решимо све проблеме и да зграда поново буде у функцији где ћемо имати прилику да представимо све најрепрезентативније у нашој уметности. Овде ће бити све оно највредније и најлепше што представља Београд да се може видети на једном месту, готово 8000 година уназад. Да овде дочекамо све светске експерте музеја, и надам се да се ускоро видимо на овом месту на званичном отварању", нагласила је Јелена Медаковић.

Музеј града Београда овог октобра обележава  120 година од оснивања.

Представљање бисте императора Марка Опелија Макрина је реализовано у само пар сати трајања.

Послови у Музеју обављају се у склопу четири стручна одсека, за археологију, историју, историју културе и уметности, и заштиту, са службама за конзервацију, документацију, издаваштво, едукацију и специјалном библиотеком са старом и ретком књигом и преко 20.000 наслова.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести