„АНТИЋЕВИ ДАНИ” ОД 11. ДО 18. МАРТА Селимиру Радуловићу награда „Мирослав Антић”

Лауреат награде “Мирослав Антић” је Селимир Радуловић, коме је ово признање манифестације “Антићеви дани” додељено за књигу песама “Записи на стубу, јерусалимском”.
а
Фото: О манифестацији говорила Јелена Маринковић Радомировић Фото: Скупштина града Новог Сада

 Награду “Мирослав Антић” додељује Одбор ове традиционалне манифестације, посвећене нашем познатом песнику Мирославу Антићу, која ће 17. пут бити одржана од 11. до 18. марта, најавила је јуче на конференцији за новинаре председница Скупштине града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић. Селимиру Радуловићу ће ово признање бити уручено током манифестације, 14. марта на свечаности у Градској кући у Новом Саду.

Стручни жири за доделу годишње награде “Мирослав Антић” , у којем су председник Мирослав Алексић, и чланови Сунчица Радуловић Торбица и Мирјана Гардиновачки, на седници 26. фебруара је донео једногласну одлуку “да Одбор манифестације “Антићеви дани”, од 50 књига приспелих на конкурс, предложи књигу “Записи на стубу, јерусалимском” Селимира Радуловића, у издању “Лагуне”, за годишњу награду “Мирослав Антић” за 2023. Селимиру Радуловићу је ово 12. песничка књига, подсетио је председник жирија Мирослав Алексић, саопштавајући јуче новинарима одлуку о овој награди, и њено образложење.

- Канадски теоретичар књижевности и књижевни критичар Нортроп Фрај, најпознатији код нас по својој књизи “Анатомија критике”, бавио се улогом мита у књижевности. У својој књизи “Велики кодекс: Библија и књижевност”, указао је на фундаментални значај библијског текста али и контекста у европској литератури. Селимир Радуловић је у савременој српској поезији особен заговорник и експонент ове Фрајеве тезе. Простори његове инспирације јесу Библија и светоотачке књиге. Он је њихов пажљиви читалац, тумач и певач. Зато он зна да су сви трендови, посебно поетски, за времена - навео је Мирослав Алексић.

Како је подсетио, књигу “Записи на стубу, јерусалимском” чине четири целине “које се углавном састоје од нумерисаних фрагмената, као уосталом и бибијски текст”. Једна од четири целине је и дужа песма под насловом “То сам ја, оче мој”.

- Ова поезија не припада свету заснованом искључиво на Еуклидовој геометрији, нити је омеђена епистемиолошким оквирима рационалистичког света. Гносеолошки гледана, она је потпуно хришћанска. Што више даш, имаћеш више. Такве поруке савремени човек постиндустријског  ИТ друштва тешко разуме. Појмови љубави, вере, оданости, мржње, издаје, греха, опроштаја... У Радуловићевој поезији такође не фигурирају у контексту цивилизације киборга и постхуманистичког света. Он је један у низу ученика које громогласне фанфаре света настале на тековинама Француске буржоаске револуције нису тргле из благодатног мира у крилу Очевом. Такви песници су ретки, и њихове књиге су дарови.  “Записи на стубу, јерусалимском” уклесани су у камен обелиска који спаја небо и земљу. Уклесао га је анђео, који мери наше кораке, и даје награду. Радост уместо нихилизма, човекова победа уместо пораза, то чини основну супстанцу ове књиге.  Зато она заслужује и угледну награду која носи име песника “Мирослава Антића” - истакао је Алексић.

Антић је, наизглед безначајан, по речима Алексића, децу из ромског “Гаравог сокака” дигао на ниво наивних хероја, а насупрот лицемерном свету. 

- Маргиналци, заправо нишчи су његови прави јунаци. Будите као деца, говорио је Исус из Назарета. Ту се, а и где би лепше, и боље, сусрећу дела ова два новосадска и српска песника - рекао је на крају Алексић.

Представљајући програме престојеће манифестације, Сунчица Марковић, помоћница директора Културног центра Новог Сада, који је организатор, поменула је да је овогодишњи мото исти као и наслов Антићеве песме “Мит о птици”. Она је најавила да ће током манифестације у Клубу “Трибина младих” бити отворена изложба дечјих цртежа с ликовног конкурс а”Антићеви дани”, и у Малом ликовном салону изложба “Дијалог са Миком” Бојана Кириџића, као и  у Ликовном салону мултимедијална изложба која такође носи назив “Мит о птици”.  Такође ће бити организоване књижевне вечери,  на којима ће, између осталог, бити представљени песници млађе и средње генерације, чије прве збирке су ушле у ужи избор на овогодишњем конкурсу за награду ове манифестације.              

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести