Награда “Лаза Костић” Слободану Владушићу

Слободану Владушићу припала је сајамска награда „Лаза Костић” за књигу есеја „Књижевност и коментари” (Службени гласник) док је „Роман без романа” Вулета Журића (Службени гласник) проглашен за најбољи у области књижевности за децу, одлучио је жири у саставу Фрања Петриновић (председник), Ђорђе Писарев и Зоран Ђерић.
1
Фото: Youtube Printscreen

Награде ће бити уручене у среду у 14 часова у склопу свечаног отварања Међународног сајма књига и Изложбе уметности Арт експо. Централни програм Сајма књига, Дани Лазе Костића, који ће се одвијати на бини у хали „Мастер”, започеће нешто раније, у 11 часова, разговором са песником Николом Вујчићем, који је за поетску збирку „Скривености” (у издању КЦНС) добио „Виталову” и награду „Стеван Пешић”.

Тачно у подне почеће Дани руске културе, а сат времена касније Народна библиотека „Стефан Првовенчани” из Краљева представиће своју издавачку делатност и приредити изложбу „Стефан Првовенчани у књижевности и историографији”. Програм посвећен Андрићевом институту из Вишеграда почеће у 17 часова, а први дан Сајма затварају промоције књига „Последњи лет из Дејтона” Небојше Вујовића и „Драги моји” Лидије Ћирић. 

До недеље, 11. марта, више од 50 домаћих и издавача из региона промовисаће своја нова издања, а новитет на Сајму књига биће и Изложба необичних и ретких књига Удружења „Адлигат“, представљање Женског манастира Св. Јелисавете у Минску, а најављена је и представа „Крчмарица Мирандолина”, коју ће извести студенти Универзитета Сингидунум. Иначе, посебне програме припрема Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, а од писаца најављен је долазак, међу осталим, Илије Бакића, Марка Видојковића, Марка Шелића Марчела, Лидије Ђирић, Мирјане Бобић Мојсиловић.


Европска премијера изложбе јапанске скулптуре

Под окриљем „Арт експа” европску премијеру ће имати Изложба савремене јапанске скулптуре из фундуса Центра за ликовну и примењену уметност Терра у Кикинди. Програм манифестације предвиђа неколико тематских изложби, као и представљање Установа за израду таписерија „Атеље 61“ из Новог Сада, док ће „Детелинара Арт” организовати Малу ликовну колонију. У петак, 9. марта, 20. пут ће бити додељена Награду “Сава Шумановић“ за изузетне домете остварене у ликовној уметности, која је установљена с циљем да подстицајно и делотворно допринесе динамичном развоју уметничких идеја на српској сцени.


Иначе, ударни промотивни програми на Сајму књига биће посвећени лауреатима неких од најзначајнијих домаћих књижевних награда: Сави Дамјанову, добитнику награде „Тодор Манојловић”, Ђорђу Писареву, добитнику награде „Станислав Лем”, Дејану Илићу, добитнику награде „Меша Селимовић”... ”. Посебан акценат биће током манифестације стављен и на новосадску књижевну сцену, коју ће презентовати Радмила Гикић, Симон Грабовац, Милутин Ж. Павлов, Душан Радак, Никола Шанта...   


Признање за Издавачки подухват “Платонеуму”

Признање за Издавачки подухват године припало је новосадском Платонеуму за едицију „Културна баштина у Србији“. Жири је ове године донео одлуку да се доделе три Специјалне награде. Добитници су: Андрићев институт, Андрићград - за целокупну издавачку делатност, Академска књига, Нови Сад - за објављивање двотомног дела „Теорија комуникативног деловања“ Јиргена Хабермаса и Службени гласник, Београд за „Историју београдских светиња“, Зорана М. Јовановића. Новоустановљено признање Новосадског сајма за најбоље прозно остварење које спаја традицију и модерност припало је Милошу Латиновићу за роман „Четири лудила“ (Вулкан).


Програмом манифестације обухваћено је и додељивање специјалне сајамске награде „Захарије Орфелин” за најлепшу књигу, обележавање века од уједињења Војводине са Србијом, затим 125 година од рођења Милоша Црњанског, док је у плану и отварање 7. фестивала илустрације књиге „БукИл фест”; одржавање Европског фејсбук песничког фестивала, као и обележавање осам деценија излажења „Политикиног забавника”. „Град у фокусу” биће мађарски Печуј, КЦНС ће представити Андрићеве дане, а Фондација Нови Сад 2021 пројекат Европска престоница културе.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести