Представљена нова књига Жарка Лаушевића

БЕОГРАД: Књига Жарка Лаушевића "Све прође, па и доживотна" у издању куће "Хипатија" представљена је вечерас београдској Академији 28. 
Promocija knjige Zarka Lausevica/TANJUG / TANJA VALIC / bb
Фото: TANJUG / TANJA VALIC / bb

Након литералног првенца познатог глумца "Година прође, дан никад" уследила је "Друга књига", а од 21. децембра у књижарама ће се наћи и Лаушевићево најновије дело. 

Писац Лаушевић се још једном представља као аутор узбудљивог драматичног штива које спада у врхунске записе дневничке литературе, а потресне исповедне белешке исписао је као осуђеник број 28375 кога погрдно зову Глумац, који већ 30 месеци лежи у затвору Забела.

О књизи "Све прође, па и доживотна" вечерас су Академији 28 говорили глумац Горан Шушљик, продуцент телевизијске серије "Корени" у којој Лаушевић игра једну од главних улога, сценариста те серије Ђорђе Милосављевић, новинар и издавач Манојло Вукотић и новинарка Радмила Станковић.

Одломке из књиге читали су глумци Петар Бенчина и Цвијета Месић, а промоцију књиге је водио Иван Ивановић. 

На почетку промоције окупљенима се видео поруком обратио Жарко Лаушевић који је напоменуо да га за Академију 28 везују снажне емоције. 

"Управо у тој сали сам пре 40 година имао своју прву професионалну премијеру. Играо сам у представи "Пропаст титаника" Ханса Магнуса Енценсбергера у режији Уроша Главатског. Био сам студент и мој професор на ФДУ Миња Дедић био је јако љут на мене тих недеља. Играњем у тој представи прекршио сам оштра правила ФДУ", казао је Лаушевић. 

Манојло Вукотић је казао да је прва књига Жарка Лаушевића "Година прође, дан никад" продата у 330 хиљада примерака и да је то рекорд у последњих 40 година у Србији. 

"До тада Лаушевића нико није знао као писца, а та књига је имала изузетно велику литералну вредност. Лаушевић се вратио сада својим жељама, надањима, задовољствима, играма...па по мало и заблудама", казао је Вукотић и додао да овакву књигу не може да напише глумац ни када би му Шекспир суфлирао. 

"Књигу коју вечерас представљамо није у стању да напише ни драмски писац са искуством, ни добар правник, ни затвореник, јер нема разрезано срце, ојађену душу и чистину кајања. Овакву књигу је могао да напише само Жарко Лаушевић, власник сопствене надарености, господар и господин сцене, љубавник филмске игре, носилац ордења кривичних закона из две земље..." казао је Вукотић.

Ђорђе Милосављевић је напоменуо да је Жарка упознао на изузетно карактеристичан начин. 

"Био је у костиму Аћима Катића...Изгледао је невероватно. Наше пријатељство јесте младо, али међу нама постоји велико поштовање. Он је за мене фантастичан глумац којег сам гледао као клинац и за мене је сјајно да имам прилику да се дружим, причам и размишљам заједно са човеком који је остварио све те сјајне улоге", казао је Милосављевић. 

Горан Шушљик је открио шта је у његовом животу заправо значи Жарко Лаушевић. 

"Мени је Жарко Лаушевић био узор још док сам живео у Новом Саду и Суботици и желео да будем глуумац. Имао је огроман таленат и невероватну харизму. Касније када се све догодило то што што се догодило он је за мене постао романтични јунак. Тада сам схватио где живим и како живим. Ето недавно смо били у прилици да сарађујемо на серији Корени. То је најхрабрија и најљудскија књига коју сам читао. То је приручник за живот", казао је Шушљик. 

Радмила Станковић је казала да је трећа књига Жарка Лаушевића на њу оставила најјачи утисак. 

"У овој књизи има свега што подразумева добру литературу. Има љубави, има драме, истине, цинизма, духа, вештине писања", казала је Станковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести