Преминуо књижевник Мирослав Тохољ

БЕОГРАД: Српски књижевник Мирослав Тохољ преминуо је јуче у Београду након краће болести у 64. години, потврдено је Срни у породици Тохољ.
С
Фото: Youtube Printscreen

Датум и место сахране биће накнадно саопштени, преноси РТРС.

Мирослав Тохољ рођен је 1957. године у Љубињу.

Дипломирао је на Филозофском факултету у Сарајеву. На Филозофском факултету Универзитета Коменског у Братислави од 1980. до 1983. апсолвирао је лекторске студије словачког језика и културе.

Краће време радио је као сарадник у ИП "Свјетлост".

Од 1992. до 1997. живео је на Палама. Током грађанског рата, од јануара 1993. до децембра 1995. године, био је министар информисања Републике Српске, а по окончању рата генерални директор РТРС.

На првим послератним парламентарним изборима изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Носилац је Ордена Његоша првог и другог реда и Сребрног грба Републике.

Године 1986. објавио је роман "Господар срца", за који је добио награду Удружења књижевника БиХ за најбоље књижевно дело и награду Заједнице културе града Сарајева.

Наредни Тохољев роман "Стид" био је уврштен у најужи избор за НИН-ову награду.

Тохољева двотомна "Црна књига - патње Срба у БиХ 1992-1995." награђена је специјалним признањем за издавачки подухват на Салону књига у Новом Саду 2001. године.

Роман "Кућа Павловића" награђен је 2002. наградом "Бранко Ћопић", коју додељује Ћопићева задужбина при САНУ. Књига приповедака "Мала Азија и приче о болу" награђена је 2003. наградом Задужбине "Иво Андрић", а "Венчање у возу" наградом "Борисав Станковић" за најбољу књигу прозе објављену 2007. на српском језику.

Роман "Звона за Тројицу" награђен је наградама "Светозар Ћоровић" и годишњом наградом ревије "Збиља" 2012. године.

Крајем децембра 2015. Тохољу је додељено национално признање "Вукова награда" за "дугогодишњи допринос развоју културе и оданост вуковским идеалима".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести