Признања Академије Иво Андрић Зивлаку, Павловићу и Влаховићу

БЕОГРАД: Академија Иво Андрић обележила је 125 година од рођења српског нобеловца свечаношћу у Удружењу књижевника Србије и том приликом су додељене награде и признања заслужнима.
Akademija Ivo Andrić Foto: Akademija Ivo Andrić
Фото: Академија Иво Андрић

Награду за животно дело добили су књижевници Јован Зивлак из Новог Сада, Ранко Павловић из Бања Луке и Светозар Влаховић из Приштине.

Зивлак је награђен, како стоји у образложењу, за "крупан допринос савременој српској поезији и култури и развој књижевног модернитета у нашој средини", Павловић "за укупан допринос савременој књижевности у Републици Српској, нарочито у домену поезије и прозе", а Влаховић за "подвижнички рад на очувању језика и писма, традиције и културе српског народа на заветним просторима Косова и Метохије".

Признање за најбољу књигу добили су отац Александар Средојевић за историографско дело "Српски патријарх Димитрије Павловић", проф. др Милош Ђорђевић за студију "Нова књига о Андрићу", Небојша Јеврић и Милош Јанковић за роман "Авељов ожиљак".

Награда је додељена и Раденку Поповићу за књигу песама "Ајде студирај", Мирославу Кусмуку за књигу приповедака "Исповјест", Александру Чотрићу за антологију савременог руског афоризма "Велико у малом", Марији Викторији за поетски роман "Русококоса", Гордани Павловић за књигу „Завештање мом српском роду”.

Одлуку о наградама донео је жири у саставу Предраг Богдановић Ци (председник), проф.др Даринка Вучинић и Радомир Смиљанић, председник Академије Иво Андрић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести