СКОРО 800 ИЗЛАГАЧА НА ОВОГОДИШЊЕМ САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ Отварање простора мисли

Међународни сајам књига у Београду свечано су у суботу отворили француски књижевник Матијас Енар и српски писац и издавач Владислав Бајац.
knjige, pixabay
Фото: pixabay.com

Енар, добитник Гонкурове награде за роман „Бусола”, поручио је да је Књига знање, мисао, слобода, други ритам, друга планета. “Данас у временима у којима одјекују прасак бомби и јауци жртава, у којима осећамо да се наше наде руше у рату, у свеприсутности разарања, утешно је открити да наше речи и даље могу да прелазе границе”, рекао је Енар.

Чувени француски књижевник је упитао и шта људско биће XXI века, у тренутку у коме његовом свету прети пропаст, у коме његову кућу тек што није уништио рат или поделила неслога, уопште данас може наћи у роману. “Роман, говорио је Александар Дима, разуздава пустоловне коње и заиста, роман води у непознато, роман води на путовање. Роман нам омогућава да напустимо свет”, рекао је Енар и подсетио на речи Виктора Игоа: Оном ко живи од фикције, истина је одвратна. „Али роман, књижевност, то је нешто више од фикције, више од разоноде која нас удаљава од суровости света, која између нас и стварности ставља вео илузије. Роман, књижевност, то је отварање простора мисли”, рекао је аутор чији је роман „Годишња гозба гробарског братства” управо за Сајам књига објавила новосадска „Академска књига”.

А писац и издавач Владимир Бајац нагласио је, отварајући празник писане речи, да се судећи и по искуству света, испоставило да је и писање, а не само читање, један од наје-фикаснијих лекова против глобалних пошасти. По Бајцу, ниједна књига није заправо написана док није прочитана и ниједну није завршио писац – већ читалац. „Пишчева су слова, читаочева је тачка”, рекао је Бајац. Манифестација ће трајати до 29. октобра и одвија се под слоганом “Живеле књиге - Vive les Livres”.  Француска је овогодишња земља почасни гост, а учествује више од 400 директних и скоро исто толико индиректних излагача из земље и иностранства.       

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести