„Златна књига” Марији Клеут

„Златна књига”, највише признање Библиотеке Матице српске за 2020. припала је др Марији Клеут, професору емеритусу Новосадског универзитета, историчару књижевности, антологичару и библиографу.
Марија Клеут
Фото: Марија Клеут

На предлог Марије и Лазе Чурчића једногласну одлуку је донео жири у саставу академик Миро Вуксановић, професор емеритус Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник.

Марија Клеут (Београд, 1943) својим научним тумачењем усмене српске књижевности и традиционалне културе поставила је нове истраживачке стандарде, захватајући велику и комплексну грађу, објављену и рукописну, увек у складу са савременим кретањима у европској фолклористици, наведено је у образложењу жирија. При том су, како указује жири посебно важна изучавања предвуковског периода, грађанске поезије и Вуковог дела у целости. Марија Клеут је приредила неколико антологија у Едицији Десет векова српске књижевности, а објавила је више од 200 научних радова .Посебим издањима и опширним прилозима у часописима сврстала се у ред истакнутих српских библиографа.

Као професор и декан дала је значајан допринос развоју и напретку Филозофског факултета у Новом Саду. Свестрано је на важним дужностима деловала у Матици српској, а годинама је била председник Савета и Управног одбора Библиотеке Матице српске и својим студентима одржавала је часове у читаоници Библиотеке. 

Н. П.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести