Фауст поново пред Новосађанима, у улози Мефиста Сава Вемић, један од најталентованијих басова на свету

Талентовани бас Сава Вемић, који се усавршавао у Оперском студију Метрополитен опере у Њујорку, редовни је гост Париске опере и наступа у разним оперским кућама широм света, 29. фебруара и 2. марта наступиће у улози Мефиста у опери Фауст Шарла Гуноа у Српском народном позоришту у Новом Саду.
2
Фото: Promo

Фауста, као и приликом премијерног извођења 2019. игра Стеван Каранац,  док ће Маргарету 29. фебруара играти Данијела Јовановић, а 2. марта Марија Митић Васић. У улози Валентина 29. фебрауара наступа Васа Стајкић, а Никола Баста 2. марта. Горан Крнета игра Вагнера, Маја Андрић Зибел, а Мартина Кољеншић наступа у улози Марте. У представи учествује и ансамбл Балета СНП-а.

Опера Фауст заснована је на истоимненом књижевном ремек-делу Јохана Волфганга Гетеа, док су либерто написали Жил Барбије и Мишел Каре. Оперу је режирао Александар Николић, а оркестар Опере СНП-а наступиће под диритентском управом Александра Којића. Кореографију за представу урадио је Александар Илић. Аутори сценографије су Саша и Никола Сенковић, а раскошне костиме дизајнирала је Сенка Раносављевић. Хором руководи Весна Кесић Крсмановић, а дизајн светла поверен је Марку Радановићу.

- Улога Мефиста у опери Фауст је изазовна и захтева не само вокалну виртуозност, већ и велико глумачко умеће. Уверен сам да ће Сава Вемић, који је наступао у најеминентнијим  оперским кућама широм света, у улози Мефиста потврдити статус једног од најталентованијих басова данашњице и да ће публика уживати у његовом наступу, као и гласовима чланова ансамбла Опере: Стевана Каранца, Данијеле Јовановић, Марије Митић Васић, Васе Стајкића, Маје Андрић, Николе Басте, Горана Крнете, Мартине Кољеншић, уз изузетну пратњу Оркестра Опере СНП-а. Морам да напоменем да је куриозитет ове инсценације опере Фауст контроверзна сцена раскалашног бала у паклу коју изводи ансамбл Балета СНП-а. – каже Жељко Андрић, директор Опере Српског народног позоришта у Новом Саду.

Фауст у верзији редитеља Александра Николића, премијерно је изведен 2019. године под диригентском управом Андрее Солинаса, поводом 160 година од када је опера Шарла Гуноа први пут изведена у Паризу. У СНП-у је, пре данашње инсценације Фауст извођен још четири пута - 1921. године, затим 1953, 1971. и 1995. године.

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести