Кемал Гекић свира сонате Моцарта, Бетовена, Шопена и Прокофјева у Синагоги

Музичка омладина Новог Сада најављује за 19. фебруар у Синагоги концерт нашег познатог пијанисте Кемала Гекића, који у Новом Саду наступа поново после четири године.
sinagoga
Фото: Youtube Printscreen

Овај изузетни уметник, који „због оригиналних, често провокативних и интригантних, храбрих и уверљивих интерпретација, важи за једног од најистакнутијих пијаниста своје генерације“, извешће на овом концерту четири ремек-дела четворице великана – сонате Моцарта, Бетовена, Шопена и Прокофјева.

- Кемал Гекић свирао је по читавој Европи и већем делу света. Један је од ретких уметника који на увек другачији начин тумачи најзахтевнија дела пијанистичке литературе.За своје снимке на којима на истанчан и проницљив начин изводи музику Хендла, Моцарта, Шопена, Скрјабина и Листа награђиван је у Европи, Америци и Јапану – подсећају у Музичкој омладини Новог Сада.

Његов компакт-диск објављен за „Наксос”, с транскрипцијама Росинија – Листа, освојио је „Росету” и награду музичког водича „Пингвин“, док се тонски запис за „Џеј-Ви-Си”, с Трансценденталним етидама Франца Листа, сматра најбољим у историји пијанизма.

„Пут од родног Сплита, преко Загреба и Новог Сада, довео га је до Сједињених Америчких Држава, где живи од 1999. године. Уз пијанистичку каријеру ради као стални професор на Међународном универзитету у Мајамију на Флориди и као професор на Музичкој академији „Мусашино” у Токију“.       

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести