Концертом у Илоку у среду се завршава прва фаза пројекта „Фил(м)хармонија”

Концертом у Илоку, који ће у среду увече бити приређен треће вече заредом, завршава се прва фаза пројекта “Фил(м)хармонија” Загребачке филхармоније и Музичке омладине Новог Сада, које је здружила уметност Чарлија Чаплина - његову музику и легендарне филмове.
e
Фото: pixabay.com

Као и претходна три концерта у Новом Саду, тако и вечерас, испред здања Музеја града Илока, Чаплинову музику ће уживо изводити ЗГФ, под управом Крешимира Батинића, уз пројекције култних немих филмова “Пасји живот” и “Малишан”. Филм и музика Чарлија Чаплина на бини су окупили 50 музичара, не само Загребачке филхармоније, већ и новосадске музичарке - пијанисткињу Риту Кинку, флаутисткињу Соњу Антунић и чланице квартета ТАЈЈ: виолинисткиње Александру  Крчмар Ћулибрк и Јованку Мазалицу, виолисткињу Јелену Филиповић и вилончелисткињу Тимеу Калмар.

Овај јединствени пројекат, којим се прославља 130 година од рођења Чарлија Чаплина, суфинансиран је из Интерег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 – 2020, а предвиђа циклус концерата у четири града, почев од Новог Сада, преко Илока, и биће настављен следеће године, и то у мају Суботици, а у јулу у Вуковару.

Новосађанима су се ови концерти изузетно допали, што потврђује и њихова посећеност у три дана наступа, најпре у Синагоги, а потом два пута у Парку присаједињења, на којима је укупно било неколико хиљада људи. На известан начин, Новосађани су привилеговани у овом пројекту, јер, поред ових концерата врхунске забаве у најбољем смислу, на поклон добијају и нови концертни клавир, о коме ће бринути Музичка омладина Новог Сада.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести