Музички програм сутра на популарној новосадској плажи: Париска ноћ на Штранду

“Париска ноћ на Штранду – Midnight in Paris”, по истоименом филму Вудија Алена, назив је концерта који се сутра од 21 час одражава на новосадском Штранду.
strand
Фото: Фондација 2021- Нови Сад Европска престоница културе

У програму ће учествовати специјална гошћа из Париза, вокална солисткиња Ана Штајер као и изузетни музичари French Jazz Benda у коме су концерт-мајстор Српског народног позоришта Сергеј Шаповалов на виолини, француски виртуоз на мануш-гитари Даниел Бежа, реномирани контрабасиста Федор Рушкуц и одлични гитариста Предраг Ђурић.

На концерту ће бити представљена свинг музика из Париза 20-тих и 30-их година прошлог века, са типичним звуком акустичних гитара и виолине који су у то време били веома популарни у Француској захваљујући сјајним музичарима “Hot Club de France“ Ђанга Рајнхарта и Стефана Грапелија. Овај европски џез истицао се оригиналношћу у односу на амерички џез у којем виолине нису биле толико заступљене, већ други инструменти: бубњеви, лимени дувачки инструменти и клавир, наводе организатори концерта.

Програм ће бити разноврстан а публика ће имати прилику да чује популарне композиције из тог времена које су свирали Ђанго Рајнхарт, Луис Армстронг, Чарлс Трене или Дјук Елингтон ... (Minor Swing, On The Sunny Side Of The Street, Que Reste-t-il De NosAmouros, итд.) Бенд ће такође свирати оригиналне композиције Даниела Бежа уносећи наговештај “world” музике и модернијег џеза. Свако дело биће, по речима организатора концерта прилика за страствене инструменталне импровизације Данијела на гитари и Сергеја на виолини, као и за уживање у Анином очаравајућем гласу.

Француски гитариста Даниел Бежа се већ 20 година бави свинг музиком из времена “Hot Club de France“ Ђанга Рајнхарта, као и модернијим џезом и француским песмама. Свирао је у неколико француских бендова и имао више стотина концерата у Француској као и широм света са бендом “Ла Палинка” чији је оснивач, изводећи сопствене композиције.

Вокална солисткиња Ана Штајер завршила је Краљевску музичку академију у Штокхолму, одсек виола. Након мастер студија одлази у Париз где започиње своју професионалну каријеру са истакнутим џез музичарима наступајући у разним градовима Француске, а затим се придружује чувеном француском хору “Gospel pour cent voix”. Виолиниста Сергеј Шаповалов дипломирао је на Националној музичкој академији “П.И.Чајковски“ у Кијеву.

Као вођа и соло виолина сарађивао је са оркестром Кијевског муниципалног театра опере и балета, био је ангажован у кијевском Симфонијском оркестру и хору, Националном позоришту “Тарас Шевченко” (Украјина), Минеаполис фестивал Оркестру (САД). Од 2001. је концертмајстор оркестра СНП и члан Војвођанских симфоничара. Гитариста Предраг Ђурић је у свету музике већ 30 година остварујући сарадњу са познатим уметницима. Федор Рушкуц се бави музиком од детињства, свирајући прво виолину па затим контрабас. Студирао је музику на академијама у Аустрији и Немачкој. Наступао је широм света. Тренутно живи у Новом Саду.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести