НА ПРЕДСТОЈЕЋИМ НОВОСАДСКИМ МУЗИЧКИМ СВЕЧАНОСТИМА (НОМУС) Од пијанисте Погорелића до перкусионисте Мортазавија

Од петка, 15. септембра, у продаји су улазнице за предстојеће Новосадске музичке свечаности (НОМУС), које ће бити одржане од 18. до 26. октобра.
а
Фото: А. Грилц/ НОМУС промо

Једна од најугледнијих међународних манифестација посвећених уметничкој музици у нашој земљи, како напомиње организатор Музичка омладина Новог Сада, најављена је са „девет брижљиво пробраних концерата, с бриљантним извођачима из Србије, али и из преко десет земаља Европе и света”.

На фестивалском репертоару налазе се нека од ремек-дела солистичке, камерне и оркестарске литературе уметничке музике, али и неки сасвим посебни, аутентични и савремени етно, џез, односно ворлд мјузик концерти.

Програми ће се одржавати на три локације: у Синагоги, Градској кући, и Српском народном позоришту, како додаје организатор Музичка омладина Новог Сада.

- Међу највећим звездама овогодишњег фестивала је легендарни пијаниста Иво Погорелић, који ће свирати као солиста на отварању НОМУС-а, заједно са нашим изванредним ансамблом Војвођанским симфонијским оркестром и цењеним маестром Србољубом Динићем. Такође и српски виолиниста Станко Мадић као изразито успешан и тражен уметник, део је те пробране уметничке екипе овогодишњег издања фестивала, као и Симфонијски оркестар РТС-а, под управом диригента Премила Петровића с којима ће, као солиста, Мадић и свирати.

У рангу најбољих хрватских ансамбала данашњице, с традицијом дугом равно седамдесет година су Загребачки солисти, који ће наступити на НОМУС-у са њиховим концерт-мајстором, еминентним виолинистом Сретеном Крстићем, као и са нашом цењеном сопранисткињом Соњом Шарић – најављује Музичка омладина Новог Сада.

Искорак из традиционалне уметничке музике начиниће ирански перкусиониста Мухамед Реза Мортазави, који свира на традиционалним ударачким инструментима томбак и деф

Од два концерта намењених камерном музицирању, први ће приредити „јединствена музичка заједница састављена од изузетних музичара пореклом из шест земаља Европе и света, чији је заједнички сусрет иницирао Мате Бекавац, изванредни, светски признати словеначки кларинетиста“. Други концерт приређује Камерни ансамбл НОМУС, у којем је окупљена, како се истиче, „највреднија домаћа уметничка и педагошка елита“.

Ту свакако припада и пијаниста Ратимир Мартиновић, који ће извести реситал с програмом у целости посвећеном музици Василија Мокрањца, поводом 100 година од његовог рођења.

Искорак из традиционалне уметничке музике начиниће ирански перкусиониста Мухамед Реза Мортазави, који свира на традиционалним ударачким инструментима томбак и деф.

- Програми који излазе из оквира уметничке музике су и  пројекти „Преда“ - прослављеног цимбалисте Маријуса Преде и његових даровитих синова и „Македонисимо“ – једног од најтраженијих пијаниста данашњице Симона Трпческог и његових фантастичних пријатеља и колега. У оба, кроз мешање народних и класичних инструмената и музичких стилова – уметничке, џез, савремене, салонске и етно музике, уметници настоје да своје корене приближе савременој публици – напомињу у Музичкој омладини Новог Сада.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести