Део Југоекспортове колекције изложен ове недеље у Конаку кнегиње Љубице

У Конаку кнегиње Љубице у Београду од данас до 20. јуна биће изложено 36 уметничких дела од укупно 148 артефаката које је Музеј града Београда недавно купио за 33 милиона динара у Агенцији за лиценцирање стечајних управника, а која су чинила део стечајне масе компаније “Југоекспорт”.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Почетна цена колекције са 124 слике и 24 дела примењене уметности била је 10,4 милиона динара, а међу њима су дела чувених уметника попут Петра Лубарде, Недељка Гвозденовића, Мила Милуновића, Стојана Аралице, Лазара Возаревића, Пеђе Милосављевића, Миће Поповића, Боже Продановића, Зоре Петровић, Катарине Зарић и многих других.

Музеј је сходно својим овлашћењима прогласио ту колекцију за културно добро према хитној процедури, како не би дошло до изношења слика из земље или њиховог даљег пропадања. Горан Весић, заменик градоначелника Београда је рекао на представљању ове колекције да је први пут држава реаговала и откупила вредне артефакте за наше музеје како би били доступни грађанима. Он је додао да ће ове године започети реконструкција зграде на углу Ресавске и Немањине улице где ће бити смештен Музеј града Београда на простори три пута већем од Народног музеја. Како је Весић нагласио министарка културе и информисања Маја Гојковић обавестила га је да је из Агенције за лиценцирање стечајних управника добила списак свих слика које се налазе у стечајном поступку.

„Министарство културе ће тај списак артефаката проследити музејима чији ће професионалци имати прилику да процене шта је од тога национално благо. Иначе, предложили смо да се у закон о културним добрима стави члан који регулише потраживања државе културних добара која су се нашла у стечајној маси како би та дела остала у нашим музејима„ казао је Весић и истакао да су градске власти први пут ове године одвојиле 100.000 евра за куповину уметничких слика.

Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда каже је међу изложеним уметничким делима неколико тешко оштећених, а да недостаје 14 слика са основног списка Југоекпортове колекције. Слике и предмети који су у јако лошем стању захтевају хитне конзерваторске третмане, како би се њихово деградирање зауставило.

Колектив Југоекспорта, некадашњег гиганта модне индустрије, 1973. поклонио је Музеју града Београда 47 дела из своје колекције и тиме је формиран покретни легат. Два колектива су заједнички реализовали презентације, изложбе и сајмове. Стога, логично место за слике из “Југоекспорта” је Музеј града Београда, где се после 48 година од формирања легата спојила цела колекција.    

Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести