ФИЛМСКЕ ПРИЧЕ Радош Бајић: Снимио сам НАЈВИШЕ ФИЛМОВА СА БАТОМ ЖИВОЈИНОВИЋЕМ од свих данас живих српских глумаца

У наставку програма „Филмске приче“ који се од 10. јула, на дан рођења Павла Вуисића, одвијао у Библиотеци на Штранду, након Радослава Зеленовића, Миодрага Кривокапића и Мионе Марковић, своју филмску, али и животну причу испричао је глумац, сценариста, продуцент и режисер Радош Бајић.
д
Фото: Dnevnik.rs

Гостујући вечерас у Градској библиотеци у Новом Саду, Радош Бајић је у разговору са аутором „Филмских прича“ Миланом Ракићем, започео своју причу сећањима на детињство, крајолику у којем је одрастао, и кроз многе анегдотске ситуације присећао се свог школовања, првих глумачких корака, и многих улога које су касније дошле.

У каријери Радоша Бајића записано је да је као глумац сарађивао са најистакнутијим режисерима на нашим просторима, међу којима су: Вељко Булајић, Живко Николић, Здравко Велимировић, Хајрудин Шиба Крвавац, Сава Мрмак, Живојин Павловић и Драгослав Лазић.

Остварио је улоге у филмовима који су део југословенске кинематографије, као: „Ђавоље мердевине“, „Атентат у Сарајеву“, „Врхови Зеленгоре“, „Бештије“, „Стићи пре свитања“, „Партизанска ескадрила“, „Двоструки удар“, „Црвена барака“, и „Ортаци“. Глумио је и у тв серији „Вук Караџић“, као и тв драми „Смрт госпође министарке“.

- Потребно је мало и среће. Ја сам имао ту срећу да сам на почетку каријере јако био ангажован, врло много снимао, првих десетак година по два, три филма годишње. Имао сам срећу да сам играо са највећим југословенским глумцима, а и са глумцима из света. Ја сам данас једини живи српски филмски глумац који је снимио највише филмова са Батом Живојиновићем. Са њим сам снимио дванаест филмова. Играо сам са Ратком Поличем, Фабијаном Шоваговићем, Радетом Шербеџијом, Метом Јовановским, Бекимом Фехмиуом – подсетио се Радош Бајић, додајући да је све то нудило велике могућности да се човек духовно обогати.

Пун је био речи хвале и за редитеље Живка Николића, и Живојина Павловића, са којим је доста радио и проводио времена, и кога сматра једним од највећих уметника које је дао наш народ.

- Ако сам нешто у задњих двадесет година урадио озбиљно, као сценариста, као аутор и као редитељ, у великој мери морам захвалити Живојину Павловићу – признао је Радош Бајић.

Написао је сценарија за више филмова и серија: „На путу за Катангу“, „Секула се опет жени“, „Трећа срећа“, „Равна гора“, „Пси лају, ветар носи“, „Преживети Београд“, и „Село гори, а баба се чешља“. Режирао је и актуелни филм „Хероји Халијарда“ за који сам каже да му је круна каријере.  

- У улози коју ја играм у овом филму, Гојко Луди, он је видео то што је видео, и то је мој ауторски аспект, да ми треба да дамо шансу. То значи да је праштање основна, најсветлија одлика, ако хоћете православља – указује Бајић.

За критику упућену и овом филму, и њему, и тв серијама које је снимио, каже да има свест о томе да је то саставни део његовог посла.

- Мене критикују. Знате шта? Оно што је за мене најважније је да моја публика, и народ мој, за који ја то радим, да они мене разумеју, и они мене уважавају, јер ја њих уважавам, и они воле, људи воле то што ја направим – истакао је Бајић.

К. Р.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести