ЈЕЗИКОМАНИЈА: Слажем се или сам сагласна?

Дрва се могу слагати на гомилу, али колико сте пута проверавали како се са неким слажете у хороскопу? „Како се вас двоје слажете?“ – питаће вас када, рецимо, почнете да се забављате са неким. „Слагали бисмо се да смо балвани. Ми се саглашавамо!“
С. Шушњевић
Фото: С. Шушњевић

У лингвистици полисемија означава многозначност, својство неке речи да има више значења (реч ГЛАВА може означавати де тела, затим паметног човека, тј. старешину, надаље може се рећи глава купуса, глава брега, глава ексера...)

ЦЕЛО значи исто што и ЧИТАВО, па ако може ЧИТАВО ВРЕМЕ, зашто не би могло и ЦЕЛО? А каже се СВЕ време.

Дрва се слажу, али слажу се и људи ако су сагласни. Глагол СЛАГАТИ СЕ такође има више значења. Можемо да се слажемо поготово кад смо сложни.

Зечја кожа се дере, да, али деру се и људи кад се наљуте или кад је то потребно због буке. И овај глагол има много значења и питање је зашто му је легендом ускраћена баш ова употреба. Ваљда се неком учинило да је непримерено да се људи деру.

Наравно да може ПУНО хвала и чак је врло пожељно. Пуно овде чак и нема придевску него прилошку употребу тако да ово поређење с празним потпуно маши поенту и готово је несхватљиво да људи с дипломом то не примећују. Испада да не разликују врсте речи. Узгред, пуно значи исто што и много, тако да ни много хвала није погрешно, као што неки тврде.

Ево написах, а ви се или сложите или будите сагласни.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести