МАРИНА АБРАМОВИЋ ПОСТАЈЕ АКАДЕМИК? Предложена за инострану чланицу

Концептуална уметница и уметница перформанса Марина Абрамовић предложена је за инострану чланицу Српске академије наука и уметности.
w
Фото: Youtube Printscreen / TED

Сликањем и цртањем почела је да се бави 1960. године, а 1970. заврсила је Факултет ликовних уметности у Београду, да би на постдипломским студијама била на Академији уметности у Загребу, код професора Крста Хегедушица.

Од 1970. до 1973. године радила је звучне инсталације и учествовала на сад већ легендарним изложбама у Студентском културном центру у Београду са Рашом Тодосијевићем, Зораном Поповићем, Ером Миливојевићем, Нешом Париповићем и Гергељем Уркомом. Од 1973. почела је да предаје на Академији уметности у Новом Саду, а истовремено се бавила филмом, видеом и перформансима.

Средином 70-их година прошлог века напустила је земљу и одселила се у Амстердам, да би у потоњих пола века постала незаобилазан део светске сцене и  иконична фигура уметности перформанса. Марина Абрамовић данас живи и ради у Њујорку, а њени радови налазе се у бројним великим јавним и приватним колекцијама широм планете.

К. Р.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести