Ретроспектива Раше Теодосијевића од 9. септембра у МСУВ

НОВИ САД: Изложба "Сутра је понедељак" неоавангардног уметника Драгољуба Раше Тодосијевића биће отворена у Музеју савремене уметности Војводине (МСУВ) у Новом Саду од 9. септембра до 5. октобра, најавили су организатори.
r
Фото: MSUV

Прва ретроспективна изложба Теодосијевића у МСУВ повод је да се поново сагледа значајна и обимна уметничка пракса овог аутора, и да се на једном месту окупе и презентују радови из неких од његових кључних серија, као што су: ''Дневник'', ''Одлука као уметност'', ''Шта је уметност?'', ''Бог воли Србе'', ''Фуксус клавири'' и друго, наводи се у саопштењу.

Како је наведено, полазиште изложбе је у континуираном деловању аутора у пољу друштвено-политички ангажоване уметности и преиспитивање стандарда у уметничким системима, наметнутих и општеприхваћених начела, као критеријума подложних критици и новом сагледавању.

Поред радова из колекције МСУВ, на изложби "Сутра је понедељак” биће представљена и дела из уметничких збирки Музеја савремене уметности у Београду, Музеја савремене уметности "Арс Аеви" у Сарајеву и Центра за културу "Градац" у Рашкој, саопштено је из МСУВ.

У оквиру изложбе биће одржано више пратећих програма, вођења кроз изложбу и разговор историчара уметности Јеше Денегрија са Тодосијевићем. Кустоскиња је Сања Којић Младенов, а изложбу прати каталог са текстовима кустоскиње и Михе Цолнера, историчара уметности из Словеније.

Теодосијевић је био један од протагониста неформалне београдске групе концептуалних уметника, која је крајем шездесетих и почетком седамдесетих година учинила радикални отклон од идеологије и праксе социјалистичког модернизма и укључила се у нове уметничке токове на светској сцени.

Дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду 1969. године, а његови радови су, између осталог, откупљени за Тејт музеј у Лондону, париски Бобур и штокхолмски Музеј модерне уметности.

Добитник је награда на Бијеналу у Венецији, штокхолмског Музеја модерне уметности, АртсЛинк и награде Емили Харви фондације из Њујорка, као и Награде за животно дело 50. Окобарског салона у Београду, Политикине награде, Награде града Београда и других признања.

Изложба "сутра је понедељак" се организује у оквиру програма "Калеидоскоп културе, Нови Сад – Европска престоница културе 2022". Покровитељ МСУВ је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а изложбу су подржали Министарство културе и информисања Србије и Фондација Саша Марчета.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести