СКУЛПТУРА ПОСЛЕ СКУЛПТУРЕ Српски вајари излажу у Темишвару, овогодишњој Европској престоници културе

У Темишвару, овогодишњој Европској престоници културе, синоћ је отворена изложба савремене српске скулптуре „БЕЗ НАЗИВА: скулптура после скулптуре“. Изложба је приређена у простору некадашње касарне у центру града, а радови 25 наших уметника по концепту кустоса поставке ликовног критичара Саве Степанова подељени су у седам тематских целина.
3
Фото: Dnevnik.rs

Скулптуре уметника различитих генерација и поетичких опредељења изузетно су се уклопиле у овај простор чинећи јединствену целину. Поставку је реализовала новосадска галерија „Бел арт" у сарадњи са Фондацијом „Триаде“ из Темишвара. 

Међу одабраним уметницима су Мрђан Бајић, Здравко Јоксимовић, Габријел Глид, Растислав Шкулец, Радош Антонијевић, Бранислав Николић, Радомир Кнежевић, Драган Рајшић, Мића Стајчић, Наташа Теофиловић, Стеван Којић, Маја Ракочевић Цвијанов, Горан Деспотовски, Весна Перуновић, Нада Денић, Милан Јакшић, Барбара Лаковић, Александар Станојевић, Петар Сибиновић, Анђела Грабеж, Ивана Милев, Татјана Димитријевић, Андреја Петраковић, Даница Бићанић и Милош Фат.

Фото: Dnevnik.rs

На отварању изложбе говориле су Сорина Јеца, председница Фондације „Триаде“ из Темишвара и Весна Латиновић, директорка Галерија „Бел арт“ указујући на више од деценије дугу сарадњу током које су представљени како наши уметници у Румунији, тако и румунски у Србији, али и омогућен заједнички наступ у Паризу. Посетиоце су поздравили и Овидије Меган, председник Фондације Темишвар- европска престоница културе 2023, те у име Министарства културе Србије Вук Радуловић, руководилац деска Креативна Европа Србија.

Изложбу чини седам тематских сегмената који су смештени у појединачним просторима овог грандиозног здања - у првом су "Људи"; у наредном су остварења "О политичкој и друштвеној транзицији", затим поставка "Кућа-дом", следи „Нова експресија“, у претпоследњој соби су скулптуре и инсталације под називом ”Структура”, док послењи сегмент чини целина  "Нови визуелни системи- Скулптура од материјалног ка нематеријалном". Тим насловима, којима се именују формално-стилске целине, Сава Степанов је желео, како сам каже, да прикаже способност нове "скулптуре после скулптуре" да се бави нашом свакодневицом а да при томе не расточе властито естетско биће, да остане убедљива и аутентична у свом дејству и животној применљивости. Сама уметност директно ништа неће моћи да уради осим да понуди поводе и подстреке; антиципира догађаје, истовремено нам дајући рецепт о томе како да се понашамо да би опстали у овом свету.

Изложба у Темишвару ће трајати месец дана у оквиру богатог програма овогодишње европске престонице културе.

М. Стајић

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести