Предавање о Паолу Сорентину на каналу Галерије Матице српске

НОВИ САД: Галерија Матице српске, Спомен-збирка Павла Бељанског и Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића одлучиле су да манифестацију Лето на Тргу галерија 2020. одложе до септембра, услед погоршања здравствене ситуације у земљи и нових мера Градског штаба за ванредне ситуације.
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs
Изложба “Инспирисани Италијом” у Галерији Матице српске отворена је још почетком марта, а пратећи програм, са чијом реализацијом је почето током месеца јуна, премешта се у виртуелни свет, како публици не би ускратили предавања и стручна тумачења.
 
Овог петка у 19.00 сати биће одржано предавање "Паоло Сорентино: Универзални језик уметности", ком ће у складу с последњим препорукама моћи да присуствује највише 10 људи, али ће уједно бити емитовано и онлајн.
 
Никола Ивановић, историчар уметности и кустос Галерије Матице српске, анализираће уводне шпице два Сорентинова остварења “Млади папа” и “Нови папа”, које су носиоци главних идеја обе сезоне.
 
Сорентино често цитира историју уметности, а препознатљива ликовна остварења саставни су део инсценације.
 
Међутим, на који начин их користи, интерпретира и шта жели да каже градећи поједине ликове, њихове односе са другим актерима или ситуацијама једно је од носећих питања овог предавања.
 
Своје присуство на пратећем програму може се резервисати попуњавањем електронског упитника, а сви остали заинтересовани посетиоци имаће могућност да предавање накнадно, након постављања, преслушају на њиховом Јутјуб каналу.
 
Реализацију манифестације Лето на Тргу галерија 2020. омогућили су Министарство културе и информисања Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Управа за културу града Новог Сада.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести