Меденица: Овогодишњи Битеф међу најскупљим и најбољим

БЕОГРАД: Битеф фестивал почиње 17. септембра даном пролога и представом "Београд на даљински" по концепту Штефана Кегија, која ће бити 15 пута изведена до затварања 26. септембра, а уметнички директор Иван Меденица каже да је још свега 5.000 улазница за представе главног програма у оптицају, те да за извођења у позоришним салама готово да нема више карата.
medenica, tanjug video
Фото: Иван Меденица, фото: Танјуг (Видео)

Меденица је на данашњој конференцији за новинаре рекао да ће 12 представа из главног програма имати укупно 35 извођења и да су се максимално потрудили да што више људи види представе за које је владало велико интересовање.

Први део програма играће се у позоришним салама и карата има само за репризно извођење комада "Орест у Мосулу" Мила Рауа који ће шест месеци од своје премијере бити изведен на отварању Битеф фестивал 18. септембра у Народном позоришту у Београду, затим за репризу представе "Ретке птице" (Вук за човека, Лил, Француска) 26. септембра у Луци Београд и за трећу галерију Народног позоришта за пројекат Игора Вука Торбице "Тартиф".

На програму ће бити и "Младеж без бога" Борута Шепаровића, која ће се играти у Атељеу 212, "Историја насиља" Томаса Остермајера (Позориште на Теразијама), "Yuropa" Кудуза Оникекуа (Народно позориште).

У хангарима Луке Београд, где ће бити изграђен својеврсни Битеф град, биће други део програма који ће обухватити представе "Неморалне приче - 1. део: Кућа мајка" Фие Менар и Жан-Лик Божола, "О месу и бетону" Лусијане Ларе, "Али: Страх једе душу" Сабастијана Хорвата и "Позвани" Сепе Бајенса.

У жирију ће бити професор емеритус на Универзитету Нова Сорбона Кристин Амон-Сирежол, професор на Тексашком технолошком факултету Дороти Чански, редитељка Сања Митровић (Србија/Белгија), немачки позориснси стваралац Ерсан Монтаг и драмска списатељица Олга Димитријевић.

Меденица је рекао да у Београд долази четрдесетак критичара, новинара и селектора значајних фестивала и нагласио да Битеф фестивал мора да буде извозна платформа домаћег и регионалног позоришта, додавши да настоје да учине све да домаће позориште има већу видљивост у свету.

Свој долазак је потврдио и славни Томас Остермајер који ће прекинути пробе у Милану како би дошао у Београд, за који каже да му је један од омиљених градова, и пошто жели да извођење представе "Историја насиља" буде на највишем новоу лично ће пратити пробе.

Меденица је нагласио да ће 53. Битеф фестивал бити један од најскупљих у последњих 10 година и један од најбољих, а почеће на Новом гробљу одакле ће публика са слушалицама кренути у обилазак Београда у оквиру представе Штефана Кегија и Римини протокола.

Од Новог гробља до терасе на крову Комбанк дворане, публика ће шетати, возити се градским превозом, застати код цркве, факултета и на степеницама Народне скупштине и притом на другачији начин сагледати Београд и свој однос према граду, другима, што ће бити увод у тематску и уметничку линију Битеф фестивала.

Фестивал, чији је овогодишњи слоган "Почнимо љубав из почетка", завршиће се бесплатним концертом Бети Ђорђевић на отвореном, поред Дунава.

Буџет 53. Битефа је 40 милиона динара, од чега је 27 милиона дао Град Београд и 13 милиона Министарство културе, а градски секретар за културу Иван Карл је обећао да ће следеће године издвојити 30 милиона динара.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести