ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ ГРАД ТЕАТАР БУДВА У првом плану сомборски „Радован Трећи”

У Будви је почео 37. фестивал „Град театар Будва„, који током јула и августа публици на црногорском приморју нуди културне програме на отвореном, у којима учествују и уметници из свих делова овог региона. Од оснивања 1987. фестивал настоји да својим програмима обнавља медитерански дух старог града, и неизоставни је део туристичке понуде Будве и Црне Горе. О томе сведочи и чињеница да га сваке године посети око 15.000 људи.
budva pixabay
Фото: pixabay.com

Овогодишњи фестивал је отворен концертом Биг бенда РТС и Уроша Перића на платоу између хотела „Авала“ и „Могрен“, и до 22. августа ће на њему наступити више од 620 учесника драмског, књижевног, музичког и ликовног програма.

Драмске представе наших позоришта сваке године су део фестивалског програма. И ове године ће Српско народно позориште 3. августа у Будви извести представу „Крваве свадбе”, Ф.Г.Лорке, у режији Игора Вука Торбице, рађену у копродукцији с овим фестивалом, у којој учествују и новосадски и црногорски глумци.

Сомборци ове године раде копродукцијску представу са Градом театром Будва. Чувеног „Радована Трећег” Душана Ковачевића, у режији Вита Тауфера, будванска публика ће премијерно гледати 15. августа, и потом још три вечери заредом. У овој представи играју: Нинослав Ђорђевић, Биљана Кескеновић, Срђан Алексић, Даница Грубачки, Немања Бакић, Марија Маша Лабудовић, Лазар Николић и Павле Поповић. Сценограф је Лазар Бодрожа, костимографкиња је Биљана Гргур, а музику су компоновали Роберт Пешут Мањифико и Александар Пешут Шац.

Ову представу ће сомборска публика премијерно гледати крајем септембра.

Народно позориште из Сомбора ће на фестивалу „Град театар Будва” учествовати и са својом представом „Галеб” Чехова, у режији Милана Нешковића, коју ће извести 20. августа.

          Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести