“Крваве свадбе” СНП-а на фестивалу Град театар Будва

НОВИ САД: Представа “Крваве свадбе”, рађена у копродукцији Града театра Будва и Српског народног позоришта, премијерно изведена прошле године, и ове ће бити присутна на поменутом црногорском летњем фестивалу.
k
Фото: Youtube Printscreen

Ова представа, рађена по чувеном Лоркином делу, у режији Игора Вука Торбице, биће изведена сутра и прекосутра, на отвореном простору између цркава у старом делу града Будве.

Хтио сам одмах да пронађем текст због којег би ме многи на првом мјесту упитали – нама редитељима веома добро знано питање – “Шта ћеш са тим данас?”. Већ сам имао и спреман одговор, да ме не занима то „данас“, да, ако свакој ствари коју чинимо морамо наћи и тренутно уземљење и утемељење у непосредном „сад и овђе“, онда к врагу са цјелокупном умјетношћу. Хтио сам позвати људе да на тренутак престану да мисле из сопственог пакла субјективитета. Да пусте знање и да осјете. Да неком другом центру, а не оном церебралном, дозволе да прими једно дело. Да умире буку својих мисли и да прије свега слушају и осјете. Лорка је био мој први избор, не само због неоспорног мјеста у цјелокупној европској и свјетској пјесничкој традицији, него и стога што је један од ријетких аутора који је успио пренијети свој пјеснички језик у театарске оквире, истовремено се опирући томе да се повинује законима традиционалног драмског склопа, сукоба, фабуларног развоја и значења, објашњава Игор Вук Торбица.

У представи играју црногорски и глумци СНП -а: Варја Ђукић, Милица Грујичић, Ивана Мрваљевић, Павле Поповић, Бранка Станић, Вукашин Ранђеловић, Мирослав Фабри,  Драгиња Вогањац, Маја Стојановић, Душан Вукашиновић, Филип Ђуретић и Ненад Пећинар.

Сценограф представе је Бранко Хојник, костимограф је Јелисавета Татић Чутурило, а композитор је Владимир Пејковић.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести