„СИНЕРЏИ” „Махмуд” - прича о дечаку, не о политици и вери

Представа “Махмуд”, у режији Петера Српчића, и извођењу Местног гледалишча из Птуја (Словенија), биће изведена вечерас у 19 часова, у оквиру Међународног фестивала мањинских театара “Синерџи” у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз.
Iz predstave “Mahmud”, u režiji Petera Srpčića, i izvođenju Mestnog gledališča iz Ptuja Foto: promo
Фото: Из представе “Махмуд”, у режији Петера Српчића, и извођењу Местног гледалишча из Птуја Фото: промо

- Ово није прича о вери, ово није прича о политици, ово је прича о дечаку по имену Махмуд и о томе како је са родитељима дошао у нашу средину. У овој представи мушкарац и жена стају испред једног разреда, како би деци причали о свом сину Махмуду и објаснили зашто је другачији и како би могли да га прихвате таквог какав јесте, са својственом културом и традицијом. Њихова прича говори о тешким и нељудским условима са којима се суочавају у својој земљи и зашто морају да оду. Окружење у којем су се нашли није њихово; у новом окружењу људи имају другачији начин живота - наведено је у најави ове представе.

Реза и Мирјам су побегли из Ирана, јер нису желели да њихов 11-годишњи син Махмуд оде у војску. Праве лажне папире и када су хтели да побегну, Резу је ухапсила полиција. Мирјам и Махмуд побегну од рата и у међувремену сређују да Реза побегне из затвора. Реза побегне уз помоћ корумпираних затворских чувара и убрзо се нађе насред минског поља ...

- Представа Махмуд показује нам људску страну избеглица, људи који траже бољи живот и надају се бољој будућности у нашој средини. У својој потрази долазе до нас и врло је важно схватити да су и они људи и да упркос различитој културној позадини, у својим срцима носе наду о бољој будућности и слободи. Свакодневно виђамо страхоте и насиље на вестима. Ово претвара људске приче у бројке, безличне чињенице. Али иза ових прича стоје лица, сузне очи пуне патње и наде. Реза, Мирјам и Махмуд су ти који ће нам представити њихову стварност; кроз њихову причу покушаћемо да разумемо кроз шта пролазе. Махмуд може бити било које дете из ове бесконачне групе деце која трпи насиље и бол. Ово није прича о вери, ово није прича о политици, ово је је прича о људима - истиче се у најави ове представе.       

Н. П-ј

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести