13 "СИРОТИЊСКИХ" ЈЕЛА СТАРЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ: Док смо их јели, пуцали смо од здравља - не постоји ништа укусније

Свако од нас има сећање на неко старинско јело које се спремало у Југославији. Због тога што нам за њихову припрему није потребно много намирница, назвали смо их "сиротињска јела"
Домаћица
Фото: Pexels

Било да је разлог био удаљеност од најближе продавнице или неимаштина, "сиротињска јела" су се спремала са врло мало намирница. Често су то и најукуснија јела којих се радо сећамо из времена старе Југославије.

Недавно смо писали о најпопуларнијем доручку у Југославији, а сада вам доносимо списак "сиротињских јела":

Фото: Pexels

1. Сладак купус без меса

Овај здрав ручак, лаган и јефтин лако ћете направити. Да би био укуснији додајте купусу и друго поврће црни лук (који прво пропржите), шаргарепу, паприку, бели лук ако волите, парадајз и першун.

2. Рестовани кромпир

У пропржени црни лук додајте кувани кромпир и изгњечите, затим зачинитие алевом паприком, сољу и бибером по жељи.

Иако ће многе старије људе подсетити на детињство, ово јело је незамисливо за нашу децу.

4. Кромпир куван у љусци

Ништа једноставније. Послужите га уз сир, направите парадајз салату и спреман је ручак који је идеалан за вруће летње дане.

Фото: Pexels

5. Кљукуша

Нарендајте ољуштени кромпир, додајте со, бибер и ситно сецкани црни лук. Затим сипајте брашно и мешајте уз додавање воде (да буде мало гушће него за палачинке). Разлијете у подмазану тепсију и пеците око пола сата на 250 Ц.

6. Стари хлеб удробљен у кисело млеко

Када не знате ште ћете за доручак или вечеру, удробите хлеб у хладно кисело млеко или јогурт. Чак и многа деца то воле.

8. Попара

Стари хлеб у комадићима надробите у врелој води. Загрејте уље или маст и када буде врело прелијте, умешајте, додајте сир или кајмак. Може да се прави и са млеком уместо воде, може и без масти и врелог уља.

7. Клот пасуљ

Пасуљ је довољно калоричан и пун беланчевина тако да му месо уопште није потребно. Шаргарепа, паприка и лук су одличан додатак пасуљу.

Нарендајте ољуштени кромпир, додајте со, бибер и ситно сецкани црни лук. Затим сипајте брашно и мешајте уз додавање воде (да буде мало гушће него за палачинке). Разлијете у подмазану тепсију и пеците око пола сата на 250 степени.

9. Прженице

Фото: Pixabay

Уместо да за доручак или вечеру једете сувомеснате производе пуне адитива, направите прженице и попијте јогурт.

10. Кромпир чорба

Пропржите лук и шаргарепу, додајте кромпир исечен на коцкице, налијте воду, кувајте, затим додајте сок од парадајза и зачините. У кромпир чорбу можете додати и друго поврће по жељи, на пример паприке.

11. Јабуке у шлафроку

Колутове јабука умочите у смесу за палачинкеи и испржите на врелом уљу, затим поспите шећером у праху.

12. Стари хлеб са млеком и шећером

Хлеб исечен на коцкице пошећерите и прелијте врелим млеком. Велика је штета што је данас сваки хлеб препун адитива, тако да је то веће зло него што бисте унели мало шећера.

13. Пита заливача

Ништа једноставније - поређајте коре, мало замастите, а печено залијте врелом водом!

stil.kurir.rs

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести