Било да је разлог био удаљеност од најближе продавнице или неимаштина, "сиротињска јела" су се спремала са врло мало намирница. Често су то и најукуснија јела којих се радо сећамо из времена старе Југославије.
Недавно смо писали о најпопуларнијем доручку у Југославији, а сада вам доносимо списак "сиротињских јела":
1. Сладак купус без меса
Овај здрав ручак, лаган и јефтин лако ћете направити. Да би био укуснији додајте купусу и друго поврће црни лук (који прво пропржите), шаргарепу, паприку, бели лук ако волите, парадајз и першун.
2. Рестовани кромпир
У пропржени црни лук додајте кувани кромпир и изгњечите, затим зачинитие алевом паприком, сољу и бибером по жељи.
Иако ће многе старије људе подсетити на детињство, ово јело је незамисливо за нашу децу.
4. Кромпир куван у љусци
Ништа једноставније. Послужите га уз сир, направите парадајз салату и спреман је ручак који је идеалан за вруће летње дане.
5. Кљукуша
Нарендајте ољуштени кромпир, додајте со, бибер и ситно сецкани црни лук. Затим сипајте брашно и мешајте уз додавање воде (да буде мало гушће него за палачинке). Разлијете у подмазану тепсију и пеците око пола сата на 250 Ц.
6. Стари хлеб удробљен у кисело млеко
Када не знате ште ћете за доручак или вечеру, удробите хлеб у хладно кисело млеко или јогурт. Чак и многа деца то воле.
8. Попара
Стари хлеб у комадићима надробите у врелој води. Загрејте уље или маст и када буде врело прелијте, умешајте, додајте сир или кајмак. Може да се прави и са млеком уместо воде, може и без масти и врелог уља.
7. Клот пасуљ
Пасуљ је довољно калоричан и пун беланчевина тако да му месо уопште није потребно. Шаргарепа, паприка и лук су одличан додатак пасуљу.
Нарендајте ољуштени кромпир, додајте со, бибер и ситно сецкани црни лук. Затим сипајте брашно и мешајте уз додавање воде (да буде мало гушће него за палачинке). Разлијете у подмазану тепсију и пеците око пола сата на 250 степени.
9. Прженице
Уместо да за доручак или вечеру једете сувомеснате производе пуне адитива, направите прженице и попијте јогурт.
10. Кромпир чорба
Пропржите лук и шаргарепу, додајте кромпир исечен на коцкице, налијте воду, кувајте, затим додајте сок од парадајза и зачините. У кромпир чорбу можете додати и друго поврће по жељи, на пример паприке.
11. Јабуке у шлафроку
Колутове јабука умочите у смесу за палачинкеи и испржите на врелом уљу, затим поспите шећером у праху.
12. Стари хлеб са млеком и шећером
Хлеб исечен на коцкице пошећерите и прелијте врелим млеком. Велика је штета што је данас сваки хлеб препун адитива, тако да је то веће зло него што бисте унели мало шећера.
13. Пита заливача
Ништа једноставније - поређајте коре, мало замастите, а печено залијте врелом водом!
stil.kurir.rs