ЧУВЕНА БЛЕДСКА КРЕМПИТА ЈЕ ПОМАЛО И ВОЈВОЂАНСКА Ево како је настала; И Тито је волео овај колач

Ако којим случајем одете на Блед, обавезно пробајте чувене бледске кремпите, које је још 1953. године осмислио посластичар Иштван Лукачевић
1
Фото: Youtube Printscreen

Он се у касним четрдесетим годинама прошлог века из Сентса фамилијом преселио на Блед и као шеф посластичарске радње у старом хотелу Парк измислио рецепт за данас познату кремпиту. Том приликом је употребио стари војвођански рецепт, половину филу од ваниле је заменио слатком павлаком. Тако је створен рецепт за изузетно лаку и мекану посластицу која је и данас омиљена међу гостима. Прича се да је овај колач и Тито обожавао.

Од 1953. године направљено је око 13 милиона комада. За њих су потрошили око 380.000 литара крем павлаке, више од 863.000 литара млека, више од 6.759.130 јаја, више од 112 тона брашна, више од 300 тона шећера и више од 78 тона ванилин шећера.

Доносимо оригинални рецепт

Потребно је:

500 г лиснатог теста

За први фил

1 л млека

6 јаја

11 кашика шећера

6 кашика брашна

2 кашике густина

2 кесице ванилиног шећера

За други фил:

500 мл слатке павлаке 

2 кашике шећера у праху 

Припрема

Рерну загрејте на 180 степени. Лиснато тесто одмрзните па га мало развуците оклагијом. Виљушком избоцкајте на неколико места. Пеците око 15 до 20 минута, у рери загрејаној на 180 степени. Затим извадите и пустите да се прохлади. Исеците на 2 једнака дела. Жуманца одвојите од беланаца, па умутите пенасто жуманца са 4 кашике шећера. Додајте густин и просејано брашно. Добро промешајте па налијте 200 мл и мешајте док не добијете компактну смесу. Остатак млека сипајте у шерпу, додајте 5 кашика шећера и ванилин шећер и кувајте до врења. Сипајте смесу са жуманцима и наставите да кувате, све док се не згусне, уз непрестано мешање. Умутите беланца са шећером у чврст шне, па сипајте у врућ фил и полако мешајте. Засебно, у посуди, умутите слатку павлаку са шећером у праху па склоните са стране. У једну тепсију ставите печено лиснато тесто па премажите жутим филом па после умућеном слатком павлаком. Одозго ставите лиснато тесто и поспите прах шећером.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести