МОНАСИ У ВРЕМЕ ПОСТА ПРАВЕ СВЕТОГОРСКИ ЈАФА КОЛАЧ: Најлепша посластица са чоколадом и поморанџом (РЕЦЕПТ)

Монаси у време поста праве најлепшу посластицу са чоколадом и поморанџом, а у питању је светогорски јафа колач
a
Фото: Youtube Prinscreen / Prakticna zena

Почео је Ускршњи пост, а поред разних куваних јела људи размишљају и са чиме да се засладе.

Монаси са Хиландара имају један сјајан специјалитет, а у питању је манастирски кромпир из рерне који је толико сочан и укусан да од саме припреме вода креће на уста.

Да бисте после тако доброг прилога били још задовољнији ту је за вас светогорски јафа колач који који монаси у манастиру редовно праве.

Припрема ове посластице је једноставна, а обара са ногу колико је добар.

Нема шансе да се некоме не свиди.

Сви састојци и рецепт су ту:

чоколада за кување - 150 грама

џем - 6 кашика

џем од кајсије

шећер - 10 кашика

суво грожђе - шака или две

цимет - 1 кесица

сецкани орах - 1 шака

кора од 1 лимуна и сок од једне поморанџе + 1 поморанџа

млака вода - 1/4

прашак за пециво - 1 кашика

брашно - 500 грама

Припрема:

Џем и шећер измиксати у миксеру да се добије јединствена смеса.

Фото: Youtube Prinscreen / Prakticna zena

У смесу додамо мало воде, цимет, нарендамо кору од лимуна и сок од поморанџе, орахе, суво грожђе и полако, уз мешање, додамо брашно помешано са прашком за пециво.

Измиксати добро и смесу преручити у тефлонски плех за печење (ако немате тефлонски плех, онда обичан плех обложите папиром за печење).

Ако је потребно влажним рукама поравнајте површину да буде глатка.

Убаците плех у умерено загрејану рерну и пеците око 25-30 минута.

Фото: Youtube Prinscreen / Prakticna zena

Док је још врућ, колач премажите са 3-4 кашике џема од кајсије, па га прелијте растопљеном чоколадом.

Уживајте у овом колачу монаха који је изврстан.

lepotesrbije.alo

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести