За црни хлеб многи тврде да је здравији од белог. Међутим, да ли сте сигурни да бисте препознали прави црни хлеб од тамног, коме се додају боје, какао, чак и црно вино и кафа.
Црни хлеб се производи од целог пшеничног или раженог зрна и тако задржава све важне хранљиве материје. Црним хлебом се може назвати хлеб који у свом саставу садржи најмање 30 одсто црног или раженог брашна.
Код овог хлеба је сама структура када га пресечете компактна, јер глутен у хлебу је лош и при печењу пуца и испушта ваздух. Стога црни хлеб није сунђераст и мекан као бели и нема рупице у себи, већ је сабијен, а и тежи.
Осим тога, црни хлеб другачије мирише од белог.
Тест са водом
Да ли је прави или "обојен", можете проверити тако што ћете узети комад из средине хлеба и потопити га у воду.
Ако вода добије боју, значи да је црни хлеб лажан.
Информер.рс/ Дневник